OpenAI bi uskoro mogao postati jedan od najvrjednijih startupa na svijetu

Kompanija koja stoji iza alata kao što su ChatGPT i DALL-E pregovara s ulagačima o novoj investicijskoj rundi, čime bi tržišna vrijednost tog startupa mogla skočiti na čak 86 milijardi dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. listopada 2023. u 06:00

Nije čudo da je kompanija, koja je pokrenula aktualni val pomame za umjetnom inteligencijom, ujedno i ona koja ga najbolje iskorištava. OpenAI, startup nastao iz istoimene neprofitne organizacije za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, već je ubilježio pozamašne investicije, ali na tome ne misle stati.

Osim Microsofta, koji je u njih uložio do sada već 11 milijardi dolara, privukli su još nekolicinu privatnih ulagača i investicijskih fondova rizičnog kapitala, pa im je time vrijednost kompanije skočila na nekoliko desetaka milijardi dolara (u travnju ove godine 29, da budemo sasvim precizni). Prihodi bi im već tijekom ove tekuće godine mogli dosegnuti milijardu dolara, a "hype" oko njihovih proizvoda i dalje aktualan – što je nagnalo Sama Altmana i ekipu na pokretanje još jedne investicijske runde.

Generativna AI generira – novac

Trenutačno, prema navodima američkih medija, pregovaraju s fondom Thrive Capital i nekoliko drugih potencijalnih ulagača, koji su već investirali u njih. Navodno se razmatra nova prodaja dionica, kojom bi valuacija OpenAI-ja bila viša od 80, pa čak i do 86 milijardi američkih dolara, prema procjeni Bloomberga. Za sada nije poznato planiraju li nadolazeću rundu otvoriti i vanjskim ulagačima, ili će ona biti dostupna samo postojećim vlasnicima udjela. Govori se da bi dionice mogle biti ponuđene i samim zaposlenicima.

Osam godina star startup, koji je tek posljednje tri godine praktički izdvojen iz neprofitne organizacije, postati jedna od najvrjednijih tehnoloških kompanija svijeta. Od njih bi u toj domeni (uvjetno rečeno) startupa veću valuaciju imali tek ByteDance, vlasnik TikToka te Muskova svemirska kompanija SpaceX. Vrijednost bi im se tako u samo pola godine utrostručila, potvrđujući da je ovo godina eksplozivnog rasta generativne umjetne inteligencije koja generira – osim tekstova i lijepih ilustracija – i ogromne količine novca.