U nemilosrdnoj borbi za AI prijestolje padaju glave

Dok svijet prati ratove, u Silicijskoj dolini započela je bitka i pale su prve žrtve u najlukrativnijem novovjekom tehnološkom biznisu, umjetnoj inteligenciji

Ivan Podnar subota, 18. studenog 2023. u 18:50

Jučerašnja, za mnoge šokantna odluka, da se iz OpenAI-ja ukloni suosnivač i izvršni direktor Sam Altmana jest svojevrsni preokret koji je učinio neizvjesnim - ne samo budućnost tvrtke - već i cijelog tržišta umjetne inteligencije. Ovaj potez došao je kao iznenađenje, osobito nakon Altmanova nastupa na konferenciji azijsko-pacifičke ekonomske suradnje. Dan prije dao je intervju popularnom tech podcastu New York Timesa, “Hard Fork” - u kojemu ničim nije dao nagovijestiti poslovnu buru i nevrijeme, štoviše, optimistično je govorio o planovima tvrtke. Upravni odbor OpenAI-ja naveo je gubitak povjerenja u Altmanove sposobnosti vodstva, ali nije dalje razrađivao odluku. Postojale su napetosti unutar tvrtke u vezi s njezinom dvojnom prirodom kao neprofitnog i profitnog subjekta, zajedno s neslaganjem oko Altmanove medijske popularnosti i općega utjecaja. Očito se nije slagao sa svima unutar organizacije a najviše sa suosnivačem i glavnim znanstvenikom Ilyjem Sutskeverom. Inicijalna je ideja OpenAI da bude otvoren i alternativa laboratorijima tehnoloških giganata ali se ubrzo komercijalizirao, spetljao s Microsoftom i izgubio neovisni šarm a što je očito mnoge smetalo.

Slamka koja je slomila devin vrat pojavila se preko noći. Sutskeverin dio grupe unutar tvrtke navodno je zabrinut zbog rizika umjetne inteligencije za čovječanstvo - što zvuči jako dobro, ali to ne treba previše uzimati kao cijelu istinu. Vijest koju je podijelila moja omiljena tech novinarka Kara Swisher baca drugačije svjetlo: Sam je razmišljao o odvajanju i osnivanju konkurentske tvrtke. Možda je to sve nagađanje ali tome ide u prilog činjenica da je odmah nakon odluke, Greg Brockman, predsjednik OpenAI-ja, također podnio ostavku. Brockman je izrazio šok i zbunjenost postupcima odbora te je nakon njegove ostavke preko noći ostavku dalo i nekoliko vrhunskih znanstvenika. Na sastanku svih zaposlenih mnogi su kritizirali odluku odbora tako da se stječe dojam da tvrtka upravo vrije. Da bi nekako smanjili buku i potvrdili svoju odluku, odbor je upravo pustio vijest da je Altman potiho prikupljao sredstva za novi fond rizičnog kapitala usmjeren na naprednu tehnologiju. Čini se da je odjednom došlo vrijeme kad će se uz OpenAI formirati duopol, nešto kao konkurencija Microsofta i Googlea, ili IOS i Android.

OpenAI, isprva neprofitan, prešao je u profitni ogranak pod Altmanovim vodstvom uz značajna ulaganja Microsofta. Financiranje od 10 milijardi dolara bilo je ključno za razvoj tehnologija kao što su ChatGPT i DALL-E. Stoga ova vijest ponajviše pogađa Microsoft te je Saty Narayan Nadell šokiran kao i mnogi drugi. S velikom pomnjom očekuje se početak tjedna da se vidi koliko će razlazi u OpenAI utjecati na cijenu dionica Microsofta i drugih povezanih tvrtki. Odahnuli su konkurenti OpenAI-ja, poput Anthropica, X.ai, Googlea, koji mogu imati koristi od ove situacije. Google posebno razvija alternativu GPT-4 pod nazivom Gemini. Amazon, sa svojim model-agnostičkim pristupom AI-u, također se nalazi u situaciji da uleti u tržište koje će nabrijavati milijarderske profite u nadolazećim desetljećima.

Među skeptičnim promatračima Silicijske doline Altmanov otkaz može posvjedočiti da u tom vrtlogu ideja, novaca i startupa nema sigurnosti u zapošljavanju, čak ako si i Sam Altman. Naravno, za njega neće biti problema naći novi posao i to je samo indikativna činjenica turbulentnosti startup scene.

OpenAI nije bilo koja tvrtka ili startup, niti je AI bilo kakva pomodna tehnologija. Vrtoglavom brzinom juri se prema artificial general intelligence (AGI) i vrlo malo ljudi shvaća koliko se svijet mijenja, koliko će biti kolateralnih žrtava ali i novih znanstvenih dostignuća. Zato je ovaj slučaj sa OpenAI sam vrh sante leda, i ilustrativno rečeno, prema njoj juri sve više brodova te trebamo biti spremni na puno i karijernih i korporativnih potonuća u danima i mjesecima koji dolaze.