Oracle će preuzeti američki dio poslovanja TikToka

ByteDance i Oracle navodno su dogovorili detalje strateškog partnerstva koje bi omogućilo nastavak rada TikToka na način da društvena mreža ipak ne bude prodana novom vlasniku

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. rujna 2020. u 12:33

Iza nas je prilično užurban vikend na svjetskoj poslovnoj sceni, nakon kojega smo doznali da će Nvidia od SoftBanka preuzeti Arm Holdings, a istodobno je, čini se, odlučeno i o sudbini društvene mreže TikTok. Kako javljaju američki mediji, kineski ByteDance ipak je popustio po pritiskom Trumpove administracije i pronašao strateškog partnera koji bi preuzeo poslovanje ove društvene mreže u SAD-u i tako joj omogućio daljnji rad.

Tehnološko partnerstvo umjesto prodaje

Microsoft je u posljednjim trenucima ispao iz igre kada mu je finalna ponuda odbijena, pa se ByteDance u konačnici odlučio za Oracle. Ova kompanija, čije vodstvo je blisko Trumpu i bila je njegov favorit za preuzimanje TikToka, neće kupiti društvenu mrežu već će postati njezin "tehnološki partner od povjerenja", kažu izvori.

O svemu bismo više trebali saznati vrlo brzo, jer krajnji rok za prebacivanje TikToka pod ingerenciju neke američke kompanije ili njegovu zabranu istječe već sljedećega tjedna (iako Trump u nedavnoj izjavi navodi 15. rujna, njegova izvršna naredba kao službeni krajnji datum postavlja 20. rujna).

Umiješanost politike

Naravno, ovdje priča o TikToku ne završava. Naime, kada i ako se potvrdi da će Oracle biti novi partner i brinuti o poslovanju TikToka u SAD-u, to će morati kao prihvatljivo rješenje potvrditi i američke, ali i Kineske vlasti. Nedavne informacije iz Kine govorile su da bi njihova vlast radije da se TikTok u SAD-u ugasi nego da ga se preda u ruke nekoj američkoj korporaciji, jer bi tako njihova zemlja popustila pred pritiskom službenog Washingtoma i tako ispala "slaba".

Kao moguće rješenje nameće se mogućnost preuzimanja tehnološke strane poslovanja i brige o podacima, dok bi algoritmi koji upravljaju TikTokom ostali pod kontrolom ByteDancea. Što su Oracle i oni ovih dana dogovorili, vrlo vjerojatno će se saznati uskoro.