Pegatron zaustavio proizvodnju iPhonea u Šangaju i Kunshanu zbog Covida

Kao odgovor na još jedan val Covida-19 u Kini, tamošnje su vlasti postavile stroge mjere koje značajno utječu i na brojne proizvođače

Matej Markovinović srijeda, 13. travnja 2022. u 21:06

Tajvanska tvrtka za sklapanje iPhonea, Pegatron, zaustavila je proizvodnju u dva postrojenja u Šangaju i jednom u Kunšanu zbog strogih propisa kineske vlade vezanih uz Covid-19.

Gašenje ovih postrojenja moglo bi imati značajan utjecaj na Pegatron i Apple. Kako piše Nikkei Asia, postrojenja Pegatrona jedina su njegova proizvodna središta iPhonea, jer ona u Indiji još nisu počela s radom. Osim toga, navodi se da je tajvanska tvrtka zaslužna za proizvodnju otprilike 20 do 30 posto svih Appleovih pametnih telefona.

Iz Pegatrona kažu da redovno komuniciraju sa svojim klijentima i dobavljačima, poštujući propise lokalne vlade te navode da se nadaju da će uskoro nastaviti proizvodnju. U problemima je i Quanta, najveći svjetski proizvođač prijenosnih računala, koji je također bio prisiljen zaustaviti svoju proizvodnju zbog protupandemijskih mjera kineske vlade.

Prema posljednjem istraživanju Tajvanske komisije za financijski nadzor, preko 160 tajvanskih tvrtki trebalo je zaustaviti svoju proizvodnju u Šangaju i Kunšanu zbog novog vala Covida.