Pentagon otkazao 10 milijardi dolara vrijedan cloud posao s Microsoftom

Ugovor o pokretanju zajedničkog projekta JEDI, koji je trebao objediniti usluge pohrane u oblaku za američko Ministarstvo obrane, nakon kontroverznog je natječaja u konačnici poništen

Sandro Vrbanus srijeda, 7. srpnja 2021. u 12:55

U jesen 2019. godine mnogo se pisalo o velikom ugovoru za pohranu podataka i računalstvo u oblaku koji je na natječaju ponudilo američko Ministarstvo obrane. Projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) Pentagon ja imao namjeru objediniti nabavu cloud usluga vrijednu čak 10 milijardi dolara, kroz razdoblje na inicijalno dvije godine s mogućnošću produljenja na ukupno deset. Posao vrijedan milijardu dolara godišnje privukao je tada brojne tehnološke tvrtke, a u "finalu" su se našli Amazon i Microsoft.

Poznajući animozitet koji je tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump imao prema šefu Amazona Jeffu Bezosu, bilo je jasno kako oni nisu prevelik favorit za dobivanje tako vrijednog i bitnog ugovora – što se kasnije ispostavilo kao istinito. Ugovor je bio dodijeljen Microsoftu, no Amazon se ubrzo potom žalio na predsjednikovo uplitanje i nepošteno odlučivanje. Pentagon je prije više od godinu dana bio najavio da će provjeriti sve okolnosti, u međuvremenu se vlast u SAD-u promijenila, a ugovor s Microsoftom je ovoga tjedna – poništen.

"Više ne zadovoljava potrebe"

U priopćenju Ministarstvo obrane ne navodi sumnjive rabote prilikom dodjele posla niti mogući utjecaj tadašnjeg predsjednika. Naprotiv, JEDI ugovor otkazuje se jer, prema službenom objašnjenju, "zbog evolucije zahtjeva, povećane potrebe za čuvanjem podataka u oblaku te napretka industrije, ugovor JEDI Cloud više ne zadovoljava potrebe".

Ministarstvo, čak i uz ovaj ugovor, ostaje s neispunjenim zahtjevima kad je riječ o cloud računalstvu i pohrani u oblaku, poručuju. "JEDI je osmišljen u vrijeme kada su potrebe bile drugačije, a tehnologije manje zrele", stoji u pojašnjenju otkazivanja ugovora. Nastavljaju, kažu, istraživati potrebe i najavljuju da će pokrenuti novi natječaj na koji će ponovno pozvati Amazon i Microsoft da ponude svoja rješenja.

Iz Microsofta u priopćenju navode da ostaju snažan partner Pentagonu na drugim projektima, te da im je u fokusu zadovoljstvo klijenata, a ne politika i tužbe.