Qualcomm predviđa dvoznamenkasti pad prodaje mobitela

Zbog povećane inflacije te općenito neizvjesnog gospodarskog okruženja, Qualcomm predviđa značajan pad prodaje mobitela, na kojeg neće utjecati ni nadolazeća blagdanska sezona

Matej Markovinović četvrtak, 3. studenog 2022. u 13:12
📷 Foto: Hal Gatewood, Unsplash
Foto: Hal Gatewood, Unsplash

Jedan od najvećih dobavljača čipova i modema u mobitelima, Qualcomm, predviđa da će njihova prodaja u 2022. godini pasti više nego što se to prvobitno očekivalo, a sve zbog trenutnog stanja na tržištu i neizvjesnog gospodarskog okruženja.

Qualcomm je tako u svom najnovijem financijskom izvješću ažurirao smjernice za ovu godinu, objavivši da pad prodaje mobitela neće biti jednoznamenkast, već dvoznamenkast. Uz to, tvrtka tvrdi i da je manja potražnja te povećanje opskrbe u industriji poluvodiča, dovelo do nepovoljnog povećanja zaliha.

Iz tog se razloga navodi da Qualcommovi najveći kupci, poput Samsunga i Applea, trebaju smanjiti svoje zalihe. Podsjetimo, u lipnju je korejski portal The Elec otkrio da Samsung ima gotovo 50 milijuna mobitela na zalihama distributera. Već se tada znalo da je potražnja u padu, a sada je situacija još i – gora.

Qualcomm, štoviše, navodi da nadolazeća blagdanska sezona neće poboljšati prodaju mobitela, ističući kako trenutno postoji oko 8 do 10 tjedana povećanih zaliha. Da se situacija vrati u normalu, tvrde da je potrebno nekoliko kvartala.