Revolut je u Hrvatskoj "banka", ali na njega ne možete primati plaću

Nakon što je Revolut u Hrvatsku prenio svoju europsku dozvolu za specijalizirano bankarstvo, postao je na našem tržištu, uvjetno rečeno, banka, a HNB pojašnjava što to točno znači

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. travnja 2021. u 06:05

Revolut, popularni digitalni novčanik koji u Hrvatskoj za digitalno plaćanje i upravljanje financijama već koristi više desetaka tisuća ljudi, ovoga je ožujka putem europskog mehanizma u Hrvatsku iz Litve prenio svoju europsku dozvolu za specijalizirano bankarstvo i time je zapravo postao specijalizirana banka na našem tržištu. To prije svega znači da su depoziti uplaćeni na Revolut osigurani najviše do iznosa od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, ali i da bi s vremenom ova financijska institucija mogla početi nuditi i druge bankarske usluge, poput kredita ili zajmova.

No, kako Revolut ipak nije "prava" banka u Hrvatskoj, mnoge je interesiralo mogu li u potpunosti prijeći na njega, odnosno može li se na račun na Revolutu u Hrvatskoj primati plaća. Slijedom mnogih nedoumica, nedavno se po tom pitanju oglasila i Hrvatska narodna banka.

Priopćenje HNB-a

"Institucija za elektronički novac osnovana u drugoj državi članici Europske unije može na području Republike Hrvatske, u skladu s uvjetima uređenim Zakonom o elektroničkom novcu, izdavati elektronički novac i/ili pružati platne usluge koristeći se pravom na poslovni nastan ili slobodom pružanja usluga, nakon što nadležno tijelo matične države članice o tome obavijesti Hrvatsku narodnu banku (tzv. passporting)", započinju svoje priopćenje iz HNB-a.

Plaćanje da, plaća - ne!
Plaćanje da, plaća - ne!

Potom pojašnjavaju kako Revolut može u Hrvatskoj privremeno pružati usluge koje je ovlašten pružati u državi članici u kojoj ima sjedište (dakle, Litvi), no ne sve. "Dakle, Revolut Bank UAB ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, primjerice tekući račun ili žiroračun, već prikuplja depozite svojih klijenata na depozitni račun" – navodi se – što, drugim riječima, znači da na depozitni račun korisnika kod Revolut Banka sredstva može uplaćivati samo vlasnik tog računa.

Prema Poreznoj upravi, Revolut Bank omogućava otvaranje depozitnog računa za elektronički novac, a oni u skladu s time ne dopuštaju da se na takav račun vrši isplata plaće.

"U slučaju da Revolut Bank UAB od Lietuvos bankas (Bank of Lithuania) zatraži i dobije licencu za pružanje platnih usluga i da litvanski regulator o tome obavijesti HNB, tada bi Revolut Bank UAB mogao otvarati i voditi račune za plaćanje, uključivo tekući račun ili žiro račun", poručuje HNB. Tek tada bi se mogla otvoriti mogućnost primanja plaće na Revolut.

Depozit osiguran u Litvi

Iz Hrvatske narodne banke skrenuli su klijentima Revoluta pozornost i na to da su tamo prikupljeni depoziti uključeni u sustav osiguranja depozita u Republici Litvi, a ne u Republici Hrvatskoj.