Šef Epica kaže da će prestati kupovati ekskluzive kada Valve počne davati veći postotak zarade

Tim Sweeney je na Twitteru izjavio da se više neće baviti nabavljanjem ekskluziva za svoju nedavno otvorenu trgovinu ako glavni konkurent developerima počne nuditi 88 posto zarade kao i oni

Mateja Šop četvrtak, 25. travnja 2019. u 22:26

Otkad je Epic Games sredinom prosinca otvorio svoju trgovinu za digitalnu prodaju igara s puno boljim omjerom zarade za developere od ostalih na tržištu, vode se rasprave o tome da li je dosadašnji standard od 70 posto izdavaču, odnosno razvojnom timu i 30 posto vlasniku trgovine baš nužan. Da je Epic ostao samo pri tome i da je to glavni razlog zbog kojeg neki developeri privremeno ostavljaju Steam iza sebe, vjerojatno se ne bi mnogi bunili - nude nešto bolje od konkurencije i logično je da će developeri koristiti servis koji je bolji.

No, Epicov launcher, kao i trgovina, jednostavno nemaju funkcionalnosti koje imaju svi drugi, a unatoč tome što ogroman broj igrača radi Fortnitea ima taj program instaliran, nisu baš zainteresirani za druge igre. Zbog toga je Epic morao smisliti i neke druge strategije za privlačenje kupaca, a odabrali su onu koja se mnogima ne dopada - kupovina vremenski ograničenih ekskluziva. Sve veći broj velikih i malih developera se odlučuje na taj potez, a danas je predsjednik Epica Tim Sweeney napisao da bi prekinuli tu praksu da Valve napravi ono što su oni napravili.

Umjesto da uzimaju 30 posto (odnosno 25 ili 20, ovisno o tome koliko se neka igra dobro prodaje) i pristanu uzimati 12 posto koliko uzima Epic, Sweeney kaže da bi čak i svoje igre prebacili na Steam. "To bi bio izvanredan trenutak u povijesti PC gaminga i imao bi velik utjecaj na druge platforme u kroz nadolazećih generacija. Tada bi trgovine opet postale lijepa mjesta za kupovinu, umjesto porezne službe za developere igara".

Epic je za vrijeme svoje prezentacije na sajmu GDC u ožujku rekao da žele izbjeći situaciju koja se dogodila s Metro Exodusom i da ne žele da u zadnji čas igre nestaju iz drugih trgovina, no to se dogodilo već dvaput. Ubisoft je dva tjedna prije izlaska strategije Anno 1800 igračima na Steamu poručio da imaju priliku kupiti igru dok ne izađe, a nakon toga da će je moći nabaviti ili putem njihove trgovine ili kod Epica. Goru reakciju su imali oni igrači koji su podržali strategiju na poteze Phoenix Point - igra je imala uspješnu kampanju na servisu Fig gdje su prikupljena sredstva za razvoj, a igračima obećani ključevi za Steam ili GOG. To se više neće dogoditi, nego će igru biti moguće igrati i nabaviti samo putem Epic Games Storea.

Jasno je da Steamu treba neka konkurencija i da su svi drugi izdavači i vlasnici trgovina imali godine da dovedu svoje servise u red, ali kada vam treba tri mjeseca da u svoj launcher ubacite mogućnost jednostavnog pretraživanja trgovine, kupci, kojima su opcije korištenje vašeg nedovršenog servisa ili čekanje do godine dana za (legalno) igranje nove igre, nemaju razloga biti zadovoljni.

Budući da se Valve do sada odlučio na šutnju, nije vjerojatno da će prokomentirati ove Sweeneyjeve izjave, kao što nije poznato imaju li namjeru promijeniti omjere koji su do kraja prošle godine bili standard u industriji. Zna se da bi ovog ljeta trebali promijeniti i modernizirati korisničko sučelje za Steam i opet doraditi trgovinu, ali će Epic u međuvremenu nastaviti s kupovinom ekskluziva.