Spotify prijavio Apple Europskoj komisiji, ovi pokreću istragu

Naplaćivanje provizije od 30% na cijenu pretplate kupljene putem App Storea Apple ugrožava pravednu tržišnu utakmicu i ilegalno utječe na konkurenciju, smatraju u Spotifyu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 15:50

Glazbeni servis Spotify izravni je konkurent Apple Musicu, no ima "nesreću" da mora koristiti Appleov App Store kako bi se probio do krajnjih korisnika. Na toj platformi za prodaju aplikacija i pripadajućih im pretplata Apple ima potpunu kontrolu, te si uzima proviziju od čak 30% na svaku kupovinu. Plati li korisnik 10 dolara za Apple Music, sav novac ide Appleu, no plati li isti iznos za Spotify, ta će kompanija dobiti tek 7 dolara. Da bi Spotify zaradio isto koliko i Apple mora povisiti cijene, a tada više neće biti konkurentan.

Zbog ove situacije koja značajno smanjuje mogućnosti konkurentima da se natječu s Appleom, Spotify je sredinom ožujka prijavio Apple Europskoj komisiji. Svoje su prigovore jasno i javno iznijeli, te zatražili od EK da pokuša svojim pravilima "izravnati teren za igru" svim sudionicima glazbenog streaming tržišta.

Sada je Europska komisija odgovorila na njihov zahtjev i najavila da će kroz nekoliko tjedana pokrenuti službenu istragu protiv Applea. Iako ona može trajati godinama, ako se pokaže da je kršio pravila Apple bi mogao dobiti kaznu u visini do čak 10% ukupnih godišnjih prihoda na globalnoj razini – što bi u slučaju ove kompanije moglo biti i preko 26 milijardi dolara.