Tinder odlazi iz Rusije

Kako bi zaštitila ljudska prava tvrtka Match Group napustit će rusko tržište, jer njihove aplikacije koriste trgovci ljudima.

Martina Salvaro srijeda, 3. svibnja 2023. u 05:17

Tvrtka Match Group (MTCH.O), vlasnica aplikacija za upoznavanje Tinder, Hinge i PlentyOfFish, napustit će Rusiju do 30. lipnja. Kao glavni razlog navode potrebu za zaštitom ljudskih prava. Mnogi pružatelji digitalnih usluga s malo zaposlenih u Rusiji, poput Spotifyja i Netflixa, već su napustili rusko tržište otkako je počeo sukob u Ukrajini prošle godine.

Koristi se za trgovinu ljudima

Europska policijska agencija Europol priopćila je u rujnu prošle godine da su aplikacije za upoznavanje među internetskim platformama koje pojedinci koriste u svrhu trgovine ljudima, skrećući pozornost na položaj ukrajinskih izbjeglica. U godišnjem izvješću tvrtke stoji: ''Posvećeni smo zaštiti ljudskih prava. Naši brendovi poduzimaju korake za ograničavanje pristupa svojim uslugama u Rusiji i dovršit će svoje povlačenje s ruskog tržišta do 30. lipnja 2023." Tvrtka je pozvala i druge da se povuku iz Rusije i tako sačuvaju povjerenje svojih korisnika.