Unatoč slabijoj prodaji iPhonea Apple financijski ne stoji loše

Apple je objavio svoje poslovne rezultate za prva tri mjeseca 2019. koji su nešto slabiji od lanjskih, ali su svejedno bolji od onih koje je Wall Street očekivao

Sandro Vrbanus srijeda, 1. svibnja 2019. u 15:00

Krajem prošle godine Apple je negativno iznenadio analitičare i investitore objavom o slabijoj prodaji iPhonea, no novi smjer kompanije i orijentiranje na usluge uspjeli su u prošlom tromjesečju nadoknaditi manjkove nastale manjom prodajom mobitela. Slična situacija ponovila se i u najnovijem kvartalnom izvješću. I prihodi i dobit kompanije pali su u odnosu na prva tri mjeseca 2018. godine, ali su bili nešto viši od očekivanja – što je investitorima bilo dovoljno da nakon objave rezultata krenu kupovati dionice Apple i podignu im cijenu za oko 5%.

Dodatno kompanija je najavila i otkup vlastitih dionica u iznosu od 75 milijardi dolara, pa je i to podiglo interes za njima.

Apple je u posljednja tri mjeseca uprihodio 58 milijardi dolara, od čega na iPhone otpada 31 milijarda. Lani je ovaj iznos bio 37,6 milijardi, pa pad prodaje nije zanemariv. No, usluge su porasle na 11,5 milijardi, s 9,9 prošle godine, pa je to dalo optimizam ulagačima – pogotovo stoga što je Apple nedavno najavio kako će na širenju usluga nastaviti snažno raditi i dalje.

Još jedan segment koji u Appleovom financijskom izvješću bilježi rast su nosivi uređaji. U ovu kategoriju spadaju Apple Watch i slušalice AirPods, kao i zvučnike HomePod i razne dodatke za iPhone. Prodaja je u ovom segmentu ukupno porasla s 3,9 na 5,1 milijardu dolara.