Usluge u oblaku zaslužne za velik rast Microsoftove dobiti

U najnovijim poslovnim rezultatima Microsoft je premašio sva očekivanja i prijavio 50% veću dobit nego u istom razdoblju prošle godine

Sandro Vrbanus subota, 20. srpnja 2019. u 06:30

Microsoft je objavio svoje poslovne rezultate za drugi kalendarski kvartal 2019. godine, a ujedno i za cijelu njihovu fiskalnu 2019. godinu koja je završila s 30. lipnjem. Oba promatrana razdoblja završena su s vrlo dobrim financijskim pokazateljima, višim od očekivanja analitičara.

Fiskalna godina za Microsoft zatvorena je s prihodima od 125,8 milijardi dolara (povećanje od 14% u odnosu na godinu ranije), te s dobiti od 36,8 milijardi dolara (+21,6%). Ako se gleda samo posljednji kvartal, dobit tog razdoblja iznosi 13,19 milijardi dolara, te je za gotovo 50% viša nego u drugom kalendarskom kvartalu 2018.

Rekordna godina

Sve ovo označilo je još jednu rekordnu godinu za Microsoftovo poslovanje. Osnovni pokretač ovako pozitivnih rezultata su usluge u oblaku (Azure, Windows Server, SQL Server, Visual Studio, GitHub) koje su sada zaslužne za oko 11,4 milijarde dolara u godišnjim prihodima. Dodatnih 11 milijardi Microsoft je uknjižio i od usluga kao što su Office pa i LinkedIn, od kojeg su počeli zarađivati.

Više od očekivanja Microsoft je zaradio i u segmentu Windowsa, dok je jedino područje s padom prihoda sektor Gaming. Porast u prihodima od Windowsa među ostalim je uzrokovan i činjenicom da se migracija sa Windowsa 7, koji će uskoro biti umirovljeni, na desetku ubrzava.

Po objavi najnovijeg financijskog izvješća dionica Microsofta dobila je gotovo 4% na vrijednosti i vinula se na rekordne visine – pa je lako moguće da će se zbog tog rasta i Bill Gates vratiti na drugo mjesto liste najbogatijih ljudi na svijetu.