Ako vam je jedan Cryptopunk NFT preskup, možete kupiti i njegov fragment

Kompanija Unique Network, koja se bavi NFT projektima na blockchainu Polkadot, kupila je za 50-ak ETH jedan NFT iz kolekcije Cryptopunk. Sada su ga razdijelili na 56 tisuća dijelova i ponudili javnosti

Sandro Vrbanus utorak, 9. kolovoza 2022. u 06:00

Fragmentiranje imovine, kako bi više vlasnika moglo sudjelovati u njezinom vlasništvu i eventualno zaraditi na porastu cijene, uobičajena je praksa na tržištima nekretnina, dionica ili kolekcionarskih predmeta. Istu praksu sada će u domenu nezamjenjivih digitalnih tokena, NFT-a, pokušati uvesti Unique Network, projekt zasnovan na blockchainu Polkadot.

Autori ovog projekta prije dva mjeseca su na NFT tržnici OpenSea kupili jedan token iz serije Cryptopunks (Cryptopunk #3042). Platili su ga 46,95 ETH, odnosno po tadašnjoj cijeni oko 82.000 američkih dolara. Cilj te kupovine nije bilo držati ovaj NFT u vlastitoj kolekciji, već pokazati da se ova tehnologija može "demokratizirati", tj. da svatko može postati suvlasnikom jednog skupog NFT-a.

Nemate za NFT? Kupite njegov 56-tisućiti dio

Unique Network je tako ispitao interes, našao oko 56 tisuća korisnika zainteresiranih za ovakav projekt, a sada ga pretvaraju u stvarnost. Na svojem će "domaćem" blockchainu Polkadot kreirati tzv. refungible token (RFT), u spomenutih 56.000 primjeraka.

Svaki vlasnik tog tokena potom će postati legalnim vlasnikom proporcionalnog fragmenta Cryptopunka #3042. Kako je riječ o promotivnom projektu, 56-tisućiti dijelovi ovog tokena razdijeljeni su besplatno. Budući da je prosječna cijena jednog NFT-a iz ove kolekcije danas viša od 115.000 američkih dolara, svaki ovaj fragment u teoriji će, dakle, vrijediti oko 2 dolara.

Nađu li se u prodaji, a cijena NFT-a u međuvremenu poraste, vlasnici fragmenata mogli bi biti i na dobitku većem od tih 2 dolara. Fragmentacija NFT-a, kažu iz Unique Networka, omogućit će većem broju ljudi ulaganje u ovaj oblik imovine te diverzifikaciju ulagačkog portfelja, čak i ako nisu milijunaši koji si mogu priuštiti "cijeli" Cryptopunk NFT. Ili će, pak, postati dijelom još jedne piramidalne sheme – s NFT-ima se nikad ne zna.