Emily Ratajkowski prodaje vlastitu sliku kao NFT da bi "preuzela kontrolu" nad vlasništvom

Američka manekenka i glumica Emily Ratajkowski odlučila je "uzvratiti udarac" onima koji njezine fotografije iskorištavaju na Internetu i na njima zarađuju, tako što će jednu od njih pretvoriti u NFT

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. travnja 2021. u 11:10

Uplitanje nezamjenjivih (non-fungible) tokena, odnosno NFT-a, u umjetnost doživljava nove komplikacije kada je riječ o autorskim pravima u području digitalne umjetnosti i toga kako se istu tretira. Kako bi skrenula pozornost na to, poznata američka manekenka Emily Ratajkowski odlučila je iskoristiti trend NFT-a i "uzvratiti udarac" fotografu za kojeg misli da je nepravedno iskoristio njezinu fotografiju.

Priča je počela time kada je fotograf Richard Prince stvorio digitalno umjetničko djelo na kojoj je model upravo Emily Ratajkowski, te ga kao takvo prodavao za 90.000 dolara – bez njezine privole. Ovo djelo izgleda kao objava s Instagrama, jer to zapravo i jest. Prince je stvorio cijelu seriju svojih umjetničkih djela koja na sličan način koriste tuđa izvorna djela, bez da je morao poštivati autorska prava i platiti naknade autorima.

Autorska prava na ovo djelo, prema Princeu, pripadaju njemu kao autoru, a model nema pravo sudjelovati u profitu od prodaje. Kako bi mu odgovorila istom mjerom, Ratajkowski se sada fotografirala ispred Princeovog spornog umjetničkog djela, čiji jedan primjerak posjeduje, pa je tu fotografiju povezala uz svoj NFT.

Komplicirano vlasništvo

On će biti ponuđen na prodaju putem aukcijske kuće Christie's 14 svibnja, pod nazivom "Buying Myself Back: A Model for Redistribution". Manekenka ovim potezom želi istaknuti nelogičnosti koje se vežu uz autorska prava i digitalnu umjetnost koja se prodaje kao NFT, tako što će "otkupiti samu sebe".

Kako neki ističu, ovaj potez je zanimljiv jer sigurno krši određena autorska prava. Naime, Ratajkowski prodaje fotografiju na kojoj se vidi tuđe umjetničko djelo. No, nova fotografija je njezina, a Princeovo djelo ovdje je samo "model" koji ne treba dobiti naknadu. Dodatno, tu je i činjenica da na slici nije njegovo djelo nego screenshot treće fotografije s njezinog Instagrama – pa je stvar vrlo zanimljiva s pravne strane i teško da je se može jednoznačno razmrsiti.

"Koristeći novi medij NFT-a, nadam se da ću simbolično postaviti presedan vezan za žene i online vlasništvo, i to onaj koji će omogućiti ženama da imaju trajno vlasništvo nad svojim likom i da dobivaju pravičnu naknadu za njegovo korištenje i distribuciju", poručila je manekenka i najavila nadolazeću aukciju.

"Buying Myself Back: A Model for Redistribution"
"Buying Myself Back: A Model for Redistribution"