Fizički životopis Stevea Jobsa prodan za daleko viši iznos nego njegov NFT

Eksperimentalna aukcija na kojoj je isti predmet bio ponuđen u fizičkom i digitalnom tokeniziranom obliku završena je s donekle očekivanim ishodom

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. srpnja 2021. u 10:25

Komad papira koji datira iz 1973. godine, a sadrži formular prijave za posao vlastoručno ispunjen rukom osnivača Applea Stevea Jobsa, još je jednom prodan na aukciji. Ovo je već četvrti puta da ovaj predmet donekle povijesnog značenja mijenja vlasnika, no ova se prodaja razlikovala od svih dosadašnjih.

Naime, ovo je prvi puta da je neka aukcija organizirana paralelno – kako za fizički predmet tako i za njegov digitalni nezamjenjivi token na blockchainu (NFT). Aukcija je time bila i prilika da si dosadašnji vlasnik Jobsovog životopisa vrati uloženo, ali i da se vidi hoće li novim kolekcionarima biti zanimljivije kupiti pravi predmet ili njegovu digitaliziranu verziju u obliku tokena.

Papir skuplji od NFT-a

Rezultati su donekle očekivani. Dražba je završena s najvišom ponudom od 343.000 dolara za fizičku te 23.201,22 dolara za NFT verziju. Odnos, dakle, za ukupnu postignutu cijenu jest oko 93:7 u korist fizičkog predmeta. Prodavatelju to možda i neće značiti previše, jer je on Jobsovu prijavu kupio u ožujku ove godine za 222.000 dolara – ostvarivši tako oko 65% zarade za sebe i svoje prijatelje koji su mu posudili novac.

U sklopu eksperimenta, na stranici na kojoj se licitiralo za najvišu cijenu, moglo se i glasati o tome mislite li da će višu cijenu postići fizički ili NFT kolekcionarski predmet. I anketa je završila debelo u korist pravog predmeta, s 80:20, pa se čini kako i javnost i kolekcionari još uvijek preferiraju u svojem posjedu imati stvarni predmet, a ne njegov skenirani i digitalno na blockchainu potpisani "original".