Hrvatska pošta izdaje NFT kriptomarku s motivom Rimčeve Nevere

Treća po redu kriptomarka Hrvatske pošte zapisana na blockchainu bit će puštena u optjecaj 9. rujna, povodom Dana marke. Digitalni kolekcionari imat će na odabir pet varijanti

Sandro Vrbanus srijeda, 8. rujna 2021. u 10:47

Hrvatska pošta najavila je svoju treću kriptomarku koju će pustiti u optjecaj 9. rujna 2021. u povodu Dana marke. Motiv na poštanskoj marki je hrvatski električni hiperautomobil Rimac Nevera. Autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba, a fotografiju je snimio Danijel Palčić. Kako bi se kolekcionarstvo vjerno prevelo u digitalni svijet, kriptomarke su podijeljene u različite digitalne kategorije s naglaskom na posebnosti i ekskluzivnosti.

Motiv Rimac Nevere pojavljuje se tako u pet različitih kategorija: zlatna Rimac Nevera u 2000 primjeraka, srebrna u 4000, brončana u 6000, siva u 8000 te plavozelena u 10 000 primjeraka, što čini ukupnu nakladu od 30 000 primjeraka.

Spoj digitalnog i analognog

Prigodni blok sadrži jednu marku, a nalazi se na PVC podlozi. Hrvatske kriptomarke zamišljene su kao savršena kombinacija analognog i digitalnog, a ova treća ovjekovječuje hrvatski hiperautomobil budućnosti – Rimac Neveru.

Ovo izdanje novih kriptomaraka moći će se od četvrtka, 9. rujna u 8 sati naći u internetskoj trgovini u kojoj Hrvatska pošta omogućuje ekskluzivnu kupnju prvih 1500 kriptomaraka te njihovo plaćanje kriptovalutama, u web-shopu epostshop.hr i u svim većim poštanskim uredima.

Hrvatska pošta je prošle godine izdala dva prigodna bloka s kriptomarkama s različitim motivima koji prikazuju poštanski prijevoz kroz stoljeća. Tako je Hrvatska, uz Austriju i Gibraltar, postala treća zemlja na svijetu koja je izdala vlastiti NFT (non-fungible token). Ovo izdanje realizirano je u suradnji s tvrtkom Rimac Automobili te hrvatskim tvrtkama Bitx i NodeFactory.