Hrvatska pošta izdaje prvu hrvatsku poštansku kriptomarku

Danas, povodom Dana marke, Hrvatska pošta u optjecaj pušta kriptomarku, spoj analogne i digitalne tehnologije, koja ostavlja zapis i na blockchainu

Sandro Vrbanus srijeda, 9. rujna 2020. u 14:00

Hrvatska pošta najavila je da će povodom Dana marke, 9. rujna 2020., pustiti u optjecaj prvu hrvatsku Kriptomarku. Ova je marka izdana u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60.000 primjeraka), vlak (25.000 primjeraka), brod (10.000 primjeraka), zrakoplov (4.000 primjeraka) i dron (1.000 primjeraka).

Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba
Autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba

Spoj filatelije i blockchaina

Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom kriptomarkom dolaze i svi podaci potrebni za aktivaciju ili prijenos iste. Nakon kupnje kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu – tj. za digitalnu filateliju.

Hrvatska kriptomarka zamišljena je kao kombinacija analognog i digitalnog. Budući da uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token zapisan na blockchainu, kriptomarka je zaštićena od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token kreiran je na platformi Ethereum te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Marka se može kupiti u većim poštanskim uredima i u webshopu Hrvatske pošte
Marka se može kupiti u većim poštanskim uredima i u webshopu Hrvatske pošte

Dan marke obilježava se na obljetnicu izdanja prve redovite poštanske marke "Zračna pošta Zagreb – Dubrovnik" izdane 9. rujna 1991. povodom puštanja u promet zrakoplovnih linija za prijevoz pošte na području Republike Hrvatske. Istodobno se obilježava i "okrugla" obljetnica: 180 godina od prve poštanske marke "Penny Black".