Svjetska banka podržala prvu javnu blockchain obveznicu

U suradnji s australskom bankom CBA izdana je prva obveznica zasnovana isključivo na blockchainu koja je ponuđena investitorima na otvorenom tržištu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. u 13:32

Svjetska banka je ovoga mjeseca pokrenula izdavanje prve blockchain obveznice namijenjene široj javnosti, u suradnji s australskom bankom Commonwealth Bank of Australia (CBA). Ovaj vrijednosni papir vrlo je brzo privukao nekolicinu investitora koji su u njega uložili 110 milijuna australskih dolara. Iz Svjetske banke poručuju kako osnovna namjena ovog izdanja nije bila prikupiti značajan iznos kapitala već ispitati mogućnosti korištenja blockchaina za ove svrhe.

Obveznica je plasirana putem tehnologije bond-i (blockchain operated new debt instrument) koju je razvila banka CBA, a spomenuti iznos od investitora je prikupljen u samo dva tjedna od objave. Svjetska banka ovime potvrđuje kako želi prihvatiti nove tehnologije u financijskom sektoru, a izdavanje obveznica kroz blockchain pokazalo se jednostavnijim i bržim nego na tradicionalan način. Posebno ih ohrabruje velik interes institucionalnih investitora za ovaj oblik ulaganja.

Bitno je spomenuti kako ovdje nije riječ o prvoj obveznici izdanoj putem blockchaina – za to su zaslužni ruski telekom MTS i banka Sberbank, koji su početkom ove godine plasirali sličnu obveznicu. No, oni su prikupili tek oko 11 milijuna dolara, a obveznicu su nudili tek malenom krugu investitora.

Obveznica CBA i Svjetske banke prvi je takav blockchain financijski instrument ponuđen na otvorenom tržištu. Uz to sa sobom nosi i vrhunski investicijski rejting Svjetske banke oznake AAA, što govori kako je riječ o najsigurnijem mogućem ulaganju u obveznice.