Europol ugasio dvije ilegalne tržnice s dark weba i uhitio njihove osnivače

Ilegalne tržnice narkotika na dark webu Wall Street Market i Valhalla Marketplace ugašene su, a u nekoliko su država uhićeni oni koji su na njima zarađivali

Sandro Vrbanus petak, 3. svibnja 2019. u 14:30

Njemačka federalna kriminalistička policija je u suradnji s Europolom i policijama Nizozemske i nekoliko američkih državnih agencija ugasila ilegalnu tržnicu s dark weba Wall Street Market. Osim ove platforme za kupoprodaju narkotika finska i francuska policija uspjele su ugasiti i tržnicu Silkkitie, poznatiju kao Valhalla Marketplace. Europol je koordinirao ove akcije u Europi i SAD-u kako bi se istrage uspješno privele kraju, te kako bi kriminalci koji su stajali iza ovih platformi bili uhićeni.

Wall Street Market bila je druga najveća tržnica ilegalnim supstancama, ukradenim podacima, dokumentima i malwareom. Pristupalo joj je putem Tor mreže, a na njoj je bilo ukupno zabilježeno oko 5.400 prodavača, njihovih 63.000 oglasa, te više od 1,15 milijuna registriranih korisničkih računa mogućih kupaca. Plaćanje se odvijalo putem kriptovaluta bitcoin i monero, a sada uhićeni osnivači ilegalne tržnice uzimali su proviziju u visini od 2 do 6% od svake transakcije.

Kod uhićenih u Njemačkoj su pronađeni preko pola milijuna eura gotovine i milijunski iznosi u kriptovalutama, dok su u SAD-u uhićeni dobavljači narkotika. Tržnica Valhalla radila je od 2013. godine i bila jedna od najpoznatijih na dark webu, a kada je prije nekoliko mjeseci ugašena velik broj trgovaca narkotika prešao je na sada također ugašeni Wall Street Market.

"Ove dvije istrage pokazale su koliko je bitna suradnja policijskih snaga na međunarodnoj razini, te kako ilegalne aktivnosti na dark webu i nisu tako anonimne kao što kriminalci misle", poručila je glavna šefica Interpola Catherine De Bolle.