Prevarantima naivno poslao lozinku, pa ostao bez 93.000 kuna u kriptovalutama

42-godišnjak iz Koprivničko-križevačke županije prijavio je policiji da je bio žrtva prevaranata koji su mu iz online lisnice ukrali oveći iznos u kriptovalutama

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. travnja 2021. u 15:01

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je online prijevara u kojoj je jedan stanovnik te županije ostao bez ovećeg iznosa u kriptovalutama. Naime, jedan je 42-godišnjak primijetio problem s transakcijom novca na internetskoj platformi Metamask koja nudi usluge online walleta za kriptovalute, i pokušao je potražiti pomoć.

Naišao na lažnu korisničku podršku

Nakon toga se putem društvene mreže obratio korisničkoj službi te platforme, tražeći pomoć. Ili barem nekome za koga je mislio da službeno predstavlja ovu platformu. Kako se ispostavilo, obratio se – krivoj osobi.

"Korisnička služba" zatražila je od njega da im dostavi lozinku, odnosno niz od 12 tajnih riječi, koje se koriste za otključavanje pristupa njegovim kriptovalutama na platformi Metamask, stoji u policijskom priopćenju. Nakon što je oštećeni (prilično naivno, primijetit ćemo) poslao ove podatke, komunikacija s "korisničkom podrškom" je prestala, a iz njegovog je virtualnog novčanika nestalo kriptovaluta u vrijednosti oko 93.000 kuna.

Naknadno je, kaže, stupio u kontakt s ovlaštenom službom za korisnike internetske platforme Metamask te shvatio da je prevaren. Policijski službenici trenutačno provode kriminalističko istraživanje ovog slučaja, objavljeno je iz policije.