U Srbiji, Bugarskoj i Cipru "pali" pozivni centri koji su nudili lažna ulaganja u kriptovalute

Europol i Eurojust prošloga su tjedna proveli veliku akciju u nekoliko europskih zemalja, gdje su otkrili organizirane kriminalne skupine, koje su se bavile investicijskim prevarama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. siječnja 2023. u 13:42
📷 MUP Srbije
MUP Srbije

Velika međunarodna akcija Europola i Eurojusta provedena je prošloga tjedna na području Srbije, Bugarske, Cipra i Njemačke, a u njoj su pretražene ukupno 22 lokacije te je uhićeno 15 osoba povezanih s kriminalnim radnjama i online prevarama. Istraga ovog slučaja započela je u lipnju prošle godine, na inicijativu iz Njemačke. Tada je policiji prijavljeno da su njemački državljani bili žrtvama prevara povezanih s lažnim ulaganjima u kriptovalute. U istragu su se uključili Europol i Eurojust te razotkrili međunarodnu organiziranu kriminalnu mrežu.

Osumnjičeni kriminalci služili su se internetskim oglasima kojima su promovirali izvrsne investicijske prilike u području kriptovaluta. Njihove žrtve, većinom državljani Njemačke, ulagali su u ovakve sumnjive sheme isprva niske, troznamenkaste eurske iznose, kaže Europol. Kada su se "uvjerili", kroz lažno prikazane poraste vrijednosti svoje imovine, da je riječ o dobroj prilici za zaradu, voditelji kriminalne organizacije uvjeravali su ih na ulaganje značajno većih novčanih sredstava. Ulaganje je, dakako, bilo lažno i sve je služilo samo za krađu novca.

Ukradeni milijuni eura

Time su uspjeli, prema sadašnjim procjenama istražitelja, pribaviti oko 2 milijuna eura od njemačkih državljana, dok se štete građanima Švicarske, Australije i Kanade i dalje istražuju – neprijavljenih je slučajeva, predviđaju, daleko više. Ilegalni prihodi ove kriminalne skupine, koja je vodila cijelu operaciju, mogli bi dosegnuti i stotine milijuna eura.

Policijske akcije provedene 11. siječnja dovele su do otkrića lažnih pozivnih centara u Srbiji, Bugarskoj i Cipru. Ukupno je ispitana 261 osoba, neke od kojih će dodatno biti optužene. Najviše počinitelja ispitano je u Srbiji, njih 214. Isto tako u akciji je uhićeno ukupno 15 ljudi, od čega 14 u Srbiji. Srbija je bila i oaza za lažne pozivne centre, pa ih je tamo otkriveno 4, uz još 11 lokacija koje su pretražene.

Sveukupno, povrh otkrivanja i gašenja lažnih pozivnih centara i uhićenja, policije su zaplijenile i tri hardverska digitalna novčanika s oko milijun dolara u kriptovalutama, oko 50 tisuća eura gotovine, 3 vozila te brojnu tehničku opremu.

Video racije iz Beograda

MUP Srbije objavio je i video upada u jedan od pozivnih centara, kao i sljedeće informacije: "Sumnja se da su uhićeni oštećenima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama na spomenutim platformama i da su za to koristili suvremene tehnologije, poput programa „Voice spin“. Na taj način oni su, kako se sumnja, omogućili lažno predstavljanje podataka na fiktivnim platformama, kako bi korisnici bili dovedeni u zabludu da je riječ o legalnoj trgovini, iako do trgovine nije ni dolazilo."

Zanimljivo, srbijanski mediji prenose kako se jedan od ureda, kojim su se prevaranti u Beogradu koristili, nalazio u Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Beogradu, otprilike preko ceste od sjedišta MUP-a Srbije.