Amazon daje kupcima da odluče koji će proizvod sljedeći izraditi

Velika svjetska internetska trgovina već godinama proizvodi uspješne hardverske proizvode i prodaje ih pod svojom markom. Glas u tome koji bi gadget mogao biti sljedeći sada imaju i kupci

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. veljače 2021. u 12:52

Osim što je jedna od najuspješnijih internetskih kompanija i trgovina ikada, Amazon već neko vrijeme hara tržištem sa svojim gadgetima, najpoznatiji i najprodavaniji od kojih su čitači e-knjiga Kindle i pametni zvučnici serije Echo. Amazonovi inženjeri i dalje rade na razvoju novih proizvoda, pa su tako nedavno predstavili i, primjerice, autonomni dron koji bi korisnicima trebao čuvati dom od kradljivaca.

Crowdfunding bez rizika

Sljedeću generaciju Amazonovih gadgeta sada će imati prilike oblikovati i javnost, točnije, potencijalni kupci tih uređaja. Kompanija je za te svrhe pokrenula platformu Build It, na kojoj će predstavljati koncepte novih proizvoda u ranim fazama razvoja. Osim koncepata i mogućnosti novih proizvoda uz njih će biti istaknuta i cijena. Kupci će tada moći naručiti iste, a ako se takvih pojavi dovoljno, Amazon će traženi proizvod i pustiti u masovnu proizvodnju.

Riječ je, dakle, o internom Amazonovom crowdfunding projektu koji će osigurati da na tržište dođu proizvodi za koje ima dovoljno interesa. No, za razliku od raznih crowdfunding platformi, Amazon obećava kupcima da će im naplatiti samo proizvode koji zaista budu izrađeni i isporučeni.

Uz predstavljanje platforme Build It predstavljena su i prva tri gadgeta koje se već sada može poduprijeti u razvojnom putu.

Smart Sticky Note Printer: maleni pisač koji može ispisivati podsjetnike. Korisnik treba samo digitalnoj asistentici Alexi izdiktirati što želi, a ovaj termalni pisač će to ispisati na ljepljivom papiriću. Planirana cijena: 90 dolara.

Smart Nutrition Scale: pametna vaga koja, ponovno uz pomoć Alexe, važe namirnice i korisniku daje informacije o njihovim nutritivnim i kalorijskim vrijednostima. Planirana cijena: 35 dolara.

Smart Cuckoo Clock: zabavni i pametni zidni sat koji pokazuje vrijeme, emitira podsjetnike i alarme, a ima i mehaničku kukavicu kao retro zidni satovi. Planirana cijena: 80 dolara.