Kickstarter prelazi na blockchain

Osim kriptovaluta, jedna od prednosti blockchaina jest da se na njemu mogu zapisivati i razni drugi bitni podaci te čuvati u nepromjenjivoj decentraliziranoj bazi podataka, što će Kickstarter pokušati iskoristiti

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. prosinca 2021. u 12:07

Kickstarter, najpopularnija svjetska kampanja za skupno financiranje (crowdfunding), do sada je kreatorima i začetnicima raznih ideja pomogla prikupiti preko 6 milijardi američkih dolara, za preko 200 tisuća projekata. Procjene platforme kažu kako su ovi projekti, koji bez njih vjerojatno ne bi mogli zaživjeti, stvorili preko 750 tisuća radnih mjesta s nepunim te 80 tisuća onih s punim radnim vremenom, preko 20 tisuća novih kompanija i neprofitnih organizacija i u konačnici stvorili preko 13,5 milijardi dolara nove ekonomske vrijednosti.

Sve to ne bi bilo moguće bez umrežavanja velike količine ljudi koju Kickstarter nudi, a sada iz ove kompanije najavljuju da će u toj domeni doći do velike tehnološke promjene. Od sljedeće će godine Kickstarter uvesti novu, otvorenu, suradničku i decentraliziranu platformu zasnovanu na blockchainu. U suradnji s ugljično neutralnom platformom Celo razvit će novi crowdfunding protokol i blockchain koji će postati osnova njihovog sustava u budućnosti.

Otvoren za sve

Blockchain će biti decentraliziran i potpuno otvorenog koda, pa će mu moći pristupiti i koristiti ga svi, čak i njihovi konkurenti. Pokrenuta će biti i neovisna organizacija, Kickstarter PBC, koja će nadzirati razvoj i primjenu ovog protokola, a bit će tu i neovisni laboratorij koji će protokolom upravljati.

U budućnosti će, dakle, ova crowdfunding platforma raditi na potpuno nov način, no sve te tehničke promjene bit će ograničene na ono krajnjem korisniku nevidljivo. Inovatori, poduzetnici i svi njihovi podržavatelji promjenu neće vidjeti niti osjetiti, osim kao poboljšanje u pogledu funkcioniranja cijelog sustava.

"Vjerujemo kako će u nadolazećim godinama velik dio Interneta biti rekonstruiran od temelja, i to od strane otvorenih i decentraliziranih mreža suradnika, koji će sudjelovati u dizajnu, radu, vođenju, pa i vlasništvu samih tehnologija", kažu iz Kickstartera, i najavljuju kako će njihov blockchain protokol biti jedan od infrastrukturnih alata koji će to omogućiti.

Trenutačno je u izradi white paper novog protokola za skupno financiranje na blockchainu, a trebao bi biti objavljen u narednim tjednima.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi