Kreiran parfem s 'mirisom svemira'

Miris svemira pretočen je u bočicu parfema Eau de Space i dostupan je na Kickstarteru, a cilj kampanje nije zaraditi za pokretanje proizvodnje, već donatorski podržati školovanje mladih

M. F. ponedjeljak, 29. lipnja 2020. u 06:30

Ako ste se ikad pitali kakvi mirisi dočekaju astronaute u svemiru, novi parfem Eau de Space mogao bi vam dati približni odgovor. Naime, ovaj parfem baziran na tzv. 'mirisu svemira' odnedavno se nalazi na Kickstarteru.

Voditelj ovog projekta je Matt Richmond, a miris je napravio Steve Pearce, kemičar i osnivač Omega Ingredients kompanije, fokusirane na proizvodnju prirodnih okusa u industriji hrane i pića. Izvorno je NASA 2008. godine angažirala Pearcea za rekreiranje mirisa svemira, za što mu je trebalo oko četiri godine.

Prema navodima na Kickstarteru, miris je isprva kreiran kao dio NASA-ina treninga u kojem je bila tendencija eliminirati svako potencijalno iznenađenje koje bi astronauti mogli iskusiti u svemiru.

Richmond je izjavio da mu je bilo vrlo teško objasniti kakav je točno miris pretočen u parfem, nadodavši da astronauti opisuju miris kao mješavinu baruta, pečenog odreska "na naglo", malina i ruma.

Glavni cilj kompanije Eau de Space je povećati interes za STEM učenje u primarnom i sekundarnom obrazovanju u SAD-u, pa se pri kupnji parfema u iznosu od 29 dolara dobiva jedna bočica Eau de Space parfema, dok će kompanija u tome iznosu napraviti donaciju lokalnom STEM programu.

Potaknuti velikim interesom koji se pojavio oko mirisa svemira, kompanija razmatra plasiranje još jednog parfema koji bi se prigodno zvao Smell of the Moon.