Apple velikoj većini developera upola smanjuje proviziju na App Storeu

Svi developeri koji putem App Storea zarade manje od milijun dolara godišnje plaćat će proviziju od 15%, umjesto dosadašnjih 30% koliko su plaćali svi i za sve naplatne aplikacije i in-app transakcije

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. studenog 2020. u 06:00

Appleova politika naplate provizije na App Storeu došla je u središte zanimanja javnosti kada se zbog iste pobunio Epic, da bi potom njegov megapopularni Fornite bio izbačen iz ove, ali i iz Googleove trgovine aplikacija. Ono što je tada zasmetalo Epicu je ono što smeta i mnogima drugima – a to je činjenica da Apple naplaćuje svoju proviziju od 30% na sve transakcije unutar App Storea, ali i unutar samih aplikacija, pa developeri nemaju slobodu prodavati bilo kakve dodatke izvan službene trgovine.

Apple se nije pretjerano uzrujao oko uznemirenosti velikih developerskih studija, ali su očito ponovno promislili svoju politiku provizija, i danas objavili za mnoge developere vrlo bitnu vijest. U sklopu novog programa namijenjenoga malim biznisima i nezavisnim developerima, smanjit će im proviziju – upola.

Velika vijest za male developere

Od sada će svi oni koji se kvalificiraju za ovaj program poticaja moći na App Storeu prodavati svoje aplikacije, a pritom će im Apple uzimati 15%, umjesto dosadašnjih 30% na sve transakcije. U ovaj razred povlaštenih moći će ući svi oni developeri koji su u prethodnoj godini na ovoj trgovini aplikacija ostvarili promet manji od milijun američkih dolara.

App Store Small Business Program bit će lansiran 1. siječnja 2021. godine, a u Appleu ističu kako se nadaju da će on pokrenuti novi val investicija i inovacija, te da će djelovati poticajno svim malim kompanijama koje žele dodatno digitalizirati svoje poslovanje u uvjetima pandemije.

Svi, dakle, koji su tijekom 2020. godine od aplikacija dobili manje od milijun dolara i svi novi developeri koji se prijave na App Store, moći će ostvariti 15%-tnu proviziju. U slučaju da tijekom godine premaše milijunski promet, od tada na dalje će im se početi naplaćivati puni iznos provizije. Ako potom ponovno padnu ispod milijun dolara prometa, ponovno će se u sljedećoj godini moći prijaviti za smanjenje naknada s 30% na 15%.

Trenutačno je unutar Appleovog ekosustava aktivno preko 28 milijuna developera iz 227 zemalja i regija, a ovom će promjenom velika većina njih imati mogućnost svoje proizvode i usluge nuditi uz manju proviziju, te samim time i ostvariti višu zaradu ili smanjiti cijene za krajnje korisnike.