Umjetna inteligencija razvila – i kušala – novo energetsko piće

Svaki element novog okusa, sastojke, dizajn, pa čak i marketinške elemente energetskog pića Hell Energy razvila je umjetna inteligencija, a bila je zaslužna i za konačni odabir okusa

Sandro Vrbanus srijeda, 5. srpnja 2023. u 07:03

Ako probate gamersko piće s "okusom" piksela ili experience pointsa, ali i dalje imate osjećaj da je njegov dodir na vašem nepcu pretjerano human, imamo dobru vijest za vas. Na tržište je lansirano novo energetsko piće, prvo takvo u svijetu iza kojeg u potpunosti stoji umjetna inteligencija. Nema više bespotrebnog ljudskog upliva, od sada se za sve bitno brinu samo računala.

Ovo piće, objavljeno je, dolazi iz Hell Energyja. Svaki element novog okusa, pomno odabrane sastojke, dizajn, pa čak i marketinške elemente razvila je AI, kažu oni koji su proces nadzirali, pa tvrde da je umjetna inteligencija piće – čak i kušala.

Od sastojaka do etikete

Umjetna inteligencija koristi ogromnu količinu informacija i znanja dostupnih na Internetu, može obrađivati i otkrivati veze brzinom koja je ljudima gotovo nepojmljiva. Osim toga, posjeduje i sveobuhvatno znanje o energetskim pićima, uključujući njihove sastojke, prodajne rezultate, zdravstvena istraživanja, preporuke i povratne informacije potrošača. Štoviše, može s lakoćom integrirati najnovije trendove i informacije u svoje analize – kažu iz kompanije, koja je tako od umjetne inteligencije (ne otkivaju koje) zatražila da im razvije novo piće.

Pri tom je procesu uzeta u obzir velika količina podataka, kao i očekivanja potrošača, pa je formuliran "savršeni" recept. Energetski je napitak obogaćen vitaminima, aminokiselinama i biljem, istovremeno je usklađen sa zakonodavstvom prehrambene industrije, uključujući optimizaciju preporuka EFSA-e (Europska agencija za sigurnost hrane) i poštivanje standarda preporučenog dnevnog unosa (RDA).

Ovaj način razvoja je prvi put da je umjetna inteligencija provela sofisticiran proces razvoja proizvoda unutar sektora energetskih pića. Recept se čuva u strogoj tajnosti, a preporuke za njegovu zaštitu također je dala AI. Pohranjen je na jednom računalu u mađarskoj tvornici Hell Energy, opremljenom naprednim sigurnosnim sustavom. Dizajn prostorije u kojoj se nalazi stroj također je razvila umjetna inteligencija. Međutim, imajući na umu važnost rezervne kopije, kopija recepta sigurno se čuva u trezoru u Švicarskoj.

Ako ste mislili da je to sve – nije. Umjetnom inteligencijom dizajnirano je i pakiranje novog energetskog pića. Limenka tako slijedi najnovije trendove, uključuje paletu boja ove kompanije, ali u novom stilu.

Tri varijante

AI je kreirala tri varijacije okusa i digitalizirala ih kako bi ih "kušala". Nakon kušanja sve tri recepture i analize opsežnih podataka i statistika, korištena je i prediktivna inteligencija za odabir "pobjedničkog" okusa. Tako je rođen okus "Tutti-frutti & Berry-blast", koji stiže na tržište u više od 60 zemalja diljem svijeta već od ovog ljeta.