ADATA HD830 HDD bez problema podnosi i 3 tone

ADATA je predstavila novi prijenosni čvrsti disk – HD830 koji je otporan na udarce, vodu, pa čak i na pritisak od 3 tone

Stjepan Bilić petak, 14. rujna 2018. u 20:08

ADATA je proširila svoju ponudu otpornih čvrstih diskova iz serije HD. Najnoviji model dolazi pod oznakom HD830 i slovi za njihov do sada najotporniji, gotovo neuništivi prijenosni čvrsti disk.

Kažemo gotovo neuništiv, jer zbog posebno dizajniranog kućišta ADATA HD830 može bez problema izdržati pritisak do 3 tone. Dakle, teoretski vaši podaci bi trebali biti sigurni sve i da preko diska prijeđete automobilom, manjim kombijem ili sličnim vozilom. Prije nego što se upustite u testiranje za svaki slučaj načinite backup, zlu ne trebalo.

Disk dolazi u dvije boje kućišta – crnoj i plavoj, sa srebrno/crnim detaljima. Kućište je izrađeno od aluminija, a za dodatnu zaštitu dodana je i silikonska navlaka te silikonski omot čija je zadaća zaštiti sam HDD od šokova prouzročenih padom ili udarcima.

ADATA je dodala i senzore koji će po detektiranju pada zaustaviti disk kako ne bi došlo do oštećenja podataka. Da je detektiran scenarij pada diska primijeti se po boji osvjetljenja koje postaje crveno. Za vrijeme normalnog (sigurnog) rada diska osvjetljenje je plave boje.

HD830 dobio je i MIL-STD-810G 515.6 certfikat koji jamči kako je uređaj otporan na padove s visine do 1,22 metara. Dodatno, HD830 otporan je na vodu i prašinu. Kako bi zaštita od vode i prašine bila potpuna, USB 3.1 port preko kojeg se disk spaja s računalom prekriven je s gumiranim poklopcem.

ADATA je pripremila tri modela koji se međusobno razliku po kapacitetu diska i težini. Naime, HD830 kapaciteta 2 TB teži 510 grama, a modeli od 4 TB i 5 TB – 600 grama. Dimenzije su im pak iste – 140 x 96,2 x 33 milimetara.

ADATA je HD830 prijenosne diskove pokrila trogodišnjim jamstvom. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama.