Službeni poster za Svjetski tjedan svemira rad je srednjoškolke iz Đakova

Najveće svjetsko događanje vezano uz svemir ove će se godine odvijati pod službenim plakatom, koji je nastao na temelju nagrađenog rada jedne Đakovčanke

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. rujna 2023. u 06:00

Svjetski tjedan svemira (World Space Week) međunarodna je proslava znanosti i tehnologije te njihovog doprinosa poboljšanju ljudskog napretka. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1999. godine Svjetski tjedan svemira, koji se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada. Na globalnoj razini Svjetski tjedan svemira koordiniraju Ujedinjeni narodi uz potporu američke udruge World Space Week Association te sponzora, među kojima su Viasat i Lockheed Martin.

U sklopu priprema za ovogodišnji Svjetski tjedan svemira organizatori su bili upriličili edukativnu kampanju s natječajem za izbor službenog postera, a na njemu je pobijedila djevojka iz Đakova. Mia Platužić, (sada već bivša) učenica đakovačke Gimnazije ponosna je autorica grafičkog rješenja postera Svjetskog tjedna svemira za 2023. godinu.

Ona je time dobila publicitet u globalnoj svemirskoj zajednici. Poster će biti distribuiran u tiskanom i elektroničkom obliku među više od 4.000 organizatora događaja Svjetskog tjedna svemira, a također će ga vidjeti i globalni svemirski čelnici, primjerice oni u UN-ovom Odboru za miroljubivo korištenje svemira (UN-COPUOS) i Međunarodnom astronautičkom kongresu te na mnogim drugim mjestima.

Svemir i poduzetništvo

Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira vodi globalni tim, preko 1000 organizacija povezanih sa svemirom, pa do nacionalnih koordinatora koji promoviraju obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u svojim zemljama. U Hrvatskoj nacionalni je koordinator Danko Kočiš, predsjednik udruge Svjetski tjedan svemira Hrvatske te Glavni tajnik Jadranske aero-svemirske asocijacije.

Nagrađeni vizual plakata
Nagrađeni vizual plakata

Tema Svjetskog tjedna svemira 2023., "Svemir i poduzetništvo", prepoznaje sve veći značaj komercijalne svemirske industrije u svemiru i sve veće mogućnosti za svemirsko poduzetništvo i nove prednosti svemira koje su razvili svemirski poduzetnici. S minijaturizacijom i smanjenjem troškova lansiranja, sada je moguće malim tvrtkama izgraditi i lansirati mali satelit, a poduzetnicima stvoriti vrijedne nove podatkovne proizvode za vlade i industriju.

Svjetski tjedan svemira 2023. nadahnut će učenike i studente diljem svijeta da proučavaju STEM i poslovanje, a svemirskim tvrtkama ponudit će priliku da zaposle radnu snagu potrebnu za rastuću komercijalnu svemirsku industriju. Također će služiti kao forum za važne rasprave o prijelazu niske Zemljine orbite na poduzetnički ekosustav. Organizatori događaja potiču se da uključe temu u svoje aktivnosti i promotivne materijale.

Svatko, s bilo kojeg mjesta na svijetu, može organizirati aktivnosti Svjetskog tjedna svemira. Kako obilježiti Svjetski tjedan svemira? Mnogo je jednostavnije nego što mislite – samo pogledajte ove jednostavne korake o tome, poručuju organizatori.