Alibabin Dan samaca – rekord nad rekordima

11.11. u Kini se neslužbeno obilježava Dan samaca koji tamošnja web trgovina Alibaba koristi za organiziranje velikih rasprodaja. I ove godine potučeni su dosadašnji rekordi prodaje

Sandro Vrbanus utorak, 12. studenog 2019. u 06:00

Posljednjih nekoliko godina Alibaba organizira velike prodajne akcije za takozvani Dan samaca, koji se 11.11. obilježava u Kini. Za neupućene, nije riječ o nekom službenom prazniku već su trgovci iskoristili činjenicu da se četiri jedinice u datumu mogu interpretirati kao osobe koje su same, odnosno bez partnera. Akcijske cijene koje se na Martinje, dakle, nude putem Alibabe pandan su onima koje se u SAD-u i ostatku svijeta aktiviraju nešto kasnije, na Crni petak i odnedavno Cyber ponedjeljak.

Prošle smo godine izvještavali o rekordnoj prodaji ostvarenoj na 11.11., kada je na Alibabi ostvaren promet od 30,8 milijardi američkih dolara. To je bilo oko 27% više nego 2017. godine, koja je pak za 40% bila potukla 2016. godinu. Gotovo nevjerojatni niz rekorda nastavljen je i ove godine.

10 milijardi juana (otprilike i toliko kuna) u 63 minute
10 milijardi juana (otprilike i toliko kuna) u 63 minute

Rezultat za četvrtinu bolji od lanjskoga

U samo 24 sata tijekom 11. studenoga putem internetskih trgovina Alibaba Grupe prodano je raznoraznih proizvoda u vrijednosti od 38,4 milijarde dolara. Lanjski rekord tako je lakoćom potučen, a rezultat Dana samaca je za oko 25% bolji od lanjskoga.

Za usporedbu – hrvatski bruto domaći proizvod na godišnjoj razini iznosio je prošle godine 60,8 milijardi dolara.

Obično u ovim rasprodajama sudjeluje oko pola milijarde kupaca, a ove su godine samo u prvom satu oni uspjeli potrošiti, ponovno rekordnih, 12 milijardi dolara. Povodom ovog dana ludih cijena i rasprodaja u Alibabi su upriličili i Global Shopping Festival na kojem je jedna od zvijezda bila i Taylor Swift (na naslovnoj slici).

Prošle godine gotovo je polovica naših čitatelja koji su glasali u anketi izjavila da su i sami ugrabili neki popust na Danu samaca. Da vidimo kakva je situacija ove godine…

Anketa Glasanje do 19.11.2019. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: