BFS 2020: Učitelji heroji, 4. generacija

I ove godine najzaslužniji, najkreativniji i najpožrtvovniji učitelji dobili su Bugov i Algebrin prestižni status učitelja-heroja

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. veljače 2020. u 17:16

Još jedna generacija učitelja-heroja dobila je svoja priznanja na Bug Future Showu 2020. Ovogodišnje heroje predstavio je prema običaju Hrvoje Balen, osnivač Algebre.

Oni su:

  • Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb,
  • Vesna Car, ravnateljica Osnovne škole Barilović
  • Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec
  • Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, te
  • Zdenko Kobešćak, ravnatelj OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički

Borba protiv tromosti obrazovnog sustava zajednička im je svima. Češće i lakše promjene kurikuluma te poticaji i nagrade za najbolje nastavnike nešto su što bi ovi ravnatelji vrlo rado vidjeli u praksi. Svakodnevicu im čini borba za učenike, ali i za dobre nastavnike, pogotovo u manjim mjestima iz kojih današnji učitelji-heroji dolaze.

Dodatni im problem predstavlja pobuđivanje strasti među učiteljima koji rade taj posao – motivacija je na niskoj razini, a kao uzrok tome ističu se sve lošiji rezultati novih učitelja na državnim ispitima. To dakako kasnije dovodi i do lošijih rezultata njihovih učenika na PISA i sličnim testovima. Nedostatak kadra i potreba da se podučavanjem bave i oni koji nisu završili pedagoške fakultete također negativno utječu na motivaciju nastavnog kadra. Naravno da su ravnatelji zabrinuti i zbog niskih plaća koje negativno utječu na entuzijazam zaposlenih.

Panelisti su kroz raspravu identificirali brojne probleme u sustavu osnovnog i srednjeg školstva u Hrvatskoj, a ponudili su i svoja razmišljanja o mogućim rješenjima – od kadrovskih, preko organizacijskih pa do strukturnih, koja dolaze "s terena" iz same struke, a odgovorni ih najčešće ne čuju.