BFS 2021: Vodeće žene hrvatskog IT-a

Dame koje su predvodile najistaknutije i najuspješnije digitalne projekte u Hrvatskoj prošle godine prenijele su svoja poslovna i životna iskustva

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. veljače 2021. u 14:45

Ivan Šarić, voditelj sve i jednog BFS-a do sada, moderirao je drugi današnji panel, naslova "Žene rasturaju". Na pozornici su mu se pridružile: Nikolina Zečić, direktorica upravljanja iskustvom klijenata, marketinga, identiteta i komuniciranja u Zagrebačkoj banci, Nataša Malić, direktorica planiranja i inženjeringa mreže u HT-u, Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, Tana Zimmermann, suosnivačica i CEO bazzar.hr te Valerija Špoljarić, Senior Business Analyst & Project Manager u SPAN-u.

Neke od najuspješnijih projekata u prošloj godini u hrvatskom su IT-u vodile žene – i to upravo ove žene koje smo danas imali prilike upoznati.

Novi projekt digitalnog osiguranja Laqo bio je vrlo uspješan u osvajanju pažnje javnosti, a svi njihovu maskotu već sada poznaju s brojnih oglasa. Bazzar.hr jedna je od najbrže rastućih prodajnih platformi domaćeg weba. ZaBa je pak krenula u drugom smjeru – promovirajući svoje klijente kroz kampanju i platformu Prvi put, poklanjajući poduzetnicima oglasni prostor za njihove projekte.

SPAN se može pohvaliti svojim poslovanjem u oblaku i uslugama koje pruža svojim klijentima, domaćim i stranim, poput McDonaldsa, dok je HT u prošloj godini kao najveći projekt istaknuo uvođenje i širenje 5G mobilne mreže.

Unatoč tome što se IT smatra "muškom" branšom, u ovim slučajevima događalo se da u timovima budu čak i sve žene, kao recimo u Bazzaru, gdje ih je trenutačno oko 75%, kao i u Zagrebačkoj banci. Gledano samo u IT-u ovih kompanija, udio žena ide do 20%. Ono što odbija žene od ove industrije je primarno percepcija da se ovdje sve vrti oko tehnike i programiranja, što u stvarnosti u tehničkim projektima nije tako.

Prednost žena u ovim projektima je prije svega, kazale su panelistice, navika da "brinu o 100 stvari" istodobno, mogu lakše multitaskati, a nerijetko su i hrabrije od muškaraca u donošenju odluka. Ono što je važno jest da se tvrtke orijentiraju na to da ženama daju podršku, ne diskriminiraju ih, a uspjeh onda neće izostati. Niti jedna od sudionica panela u karijeri se nije susrela s diskriminacijom ili situacijom da im je u IT sektoru bilo teže samo zato što su žene.