Bliski susret u orbiti: izbjegnut sudar satelita OneWeba i SpaceX-a

Komunikacijski sateliti iz konstelacija Starlink našli su se na putu skupini satelita OneWeb, koji imaju sličnu namjenu ali višu orbitu. Sudar je izbjegnut reakcijom američkih Svemirskih snaga

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. travnja 2021. u 06:00

Konstelacija satelita Starlink, koju svakih nekoliko tjedana SpaceX proširuje dodatnim satelitima, raste vrlo brzo. Trenutačno ih u orbiti ima već 1.378, a iz kompanije su nedavno izjavili da će cijeli svijet biti koliko-toliko pokriven njihovim signalom nakon još samo pet lansiranja skupina po 60 satelita.

S druge strane, ni konkurenti ne spavaju. Kompanija OneWeb također lansira svoje komunikacijske satelite za pristup Internetu, no u malo drugačijoj konfiguraciji. Dok Starlink stvara mrežu satelita na visino od oko 550 kilometara, OneWeb svoje satelite ubacuje u polarne orbite na visino od 1.200 kilometara. Očekivano je, dakle, da prilikom lansiranja i penjanja u svoju orbitu, sateliti OneWeba moraju proći kroz sve gušću konstelaciju Starlinka, a onda se mogu dogoditi i nezgode – jedna od kojih je izbjegnuta krajem ožujka.

Gužva u šesnaestercu

OneWeb je, naime, iz ruskog kozmodorma Vostočni lansirao paket od 36 satelita i uputio ih prema željenoj orbiti, no onda je stiglo "crveno upozorenje". Njega su poslale američke Svemirske snage (Trumpov slavni Space Force), koje prate stanje u orbiti. Oni su SpaceX i OneWeb upozorili na mogući sudar dvaju konstelacija satelita. Dogodilo se to 30. ožujka, pet dana nakon lansiranja satelita OneWeba, dok su se oni penjali na svoju zadanu visinu orbite.

Model OneWebovog satelita
Model OneWebovog satelita

18. eskadrila za kontrolu svemira (18th Space Control Squadron) Svemirskih snaga upozorila je dvije kompanije da je mogućnost za sudar 1,3%, te da će sateliti proći na samo 58 metara jedni od drugih. Potencijalni sudar ovih "vlakića" satelita mogao bi imati katastrofalne posljedice ne samo za njihove konstelacije, nego i – zbog nastanka velike količine svemirskog smeća i šrapnela – za sve satelite u blizini. Iz tog je razloga OneWeb bio prisiljen načiniti manji manevar i pomaknuti svoje satelite na sigurnu udaljenost od Starlikovih. Istodobno je SpaceX morao na svojim satelitima isključiti automatski sustav za izbjegavanje sudara, kako bi bliski susret prošao prema planu.

Orbita postaje sve zagušenija
Orbita postaje sve zagušenija

Iz Svemirskih snaga su poručili kako su zadovoljni brzom reakcijom, odgovornošću i suradnjom dvaju kompanija. U izostanku globalne regulative i propisanih procedura za ovakve slučajeve, izbjegavanje sudara je, kažu, "umjetnost mogućega", pa je bitno da se na slična upozorenja brzo reagira razmjenom podataka i suradnjom.

SpaceX-u, možda ćete se sjetiti, ovo nije prvi puta da moraju izbjegavati sudar s drugom konstelacijom satelita. Sličan slučaj dogodio se 2019. kada su bliski susret imali sa znanstvenim satelitom Aeolus Europske svemirske agencije.