CES 2024: Hrvatski startupi Ani Biome, CircuitMess i DotYourSpot X Yellow Dot oduševili Ameriku

Za suradnju s Ani Biomom zaintresirani su iz Mayo Clinica, s CircuitMessom iz Best Buya, a s DotYourSpot X Yellow Dotom iz Suntory Holdinga...

Dragan Petric srijeda, 10. siječnja 2024. u 16:02

Prvi dan najvećeg svjetskog sajma novih tehnologija - CES-a 2024 – je završen, a tri hrvatska predstavnika među izlagačima već sada su postigli niz uspjeha iznad svih očekivanja. Riječ je o Ani Biomu, pobjedniku Idea Knockouta 2023, zatim o CircuitMessu, „povratniku“ na CES koji je pri put nastupio prije nekoliko godina, također kao tadašnji pobjednik Idea Knockouta te o startupu DotYourSpot X Yellow Dot koji je na Idea Knockutu 2023 osvojio respektabilno treće mjesto.

Gužva na sva tri hrvatska bootha je neopisiva, pa evo samo najzanimljivijih ostvarenja koja su im se dogodila prvog dana.

Ekipi iz Ani Bioma, čiji proizvod iz domene longevityja doista dominira u ogromnoj sekciji sajma koji se bavi tim vrućim trendom unutar industrije novih tehnologija, već su na samom početku sajma pristupili predstavnici Mayo Clinica iskazavši interes za suradnjom, a zagrebački startup je uz to nanizao i velik broj novih klijenata u SAD-u. Na boothu su ih posjetili i potencijalni investitori, s posebnim naglaskom na u automatizirani pretklinički laboratorij. Ostvarili su i nekoliko B2B kolaboracija te razgovarali o suradnji s Bayer Innovationom.

CircuitMess u Las Vegasu predstavlja tim na čelu s Albertom Gajšakom, a već u prvom satu sajma dogovoren je hitan sastanak s predstavnicima Best Buya, najvećeg američkog lanca trgovina s potrošačkom elektronikom, gdje je dogovaran ulazak proizvoda ovog hrvatskog startupa u ponudu njihovog stalnog asortimana, odnosno u sve trgovine diljem Sjedinjenih Država. CircuitMessu je prvog dana uručena i „Best of Kickstarter“ nagrada koja se dodjeljuje najboljim, samim time i najuspješnijim kreatorima na toj platformi za crowdfunding.

Brojnu ekipu koja je u Las Vegas doputovala iz splitskog startupa DotYourSpot X Yellow Dot doslovce salijeću posjetitelji, a jedan od najzanimljivijih dogovora ostvaren prvog dana bio je s predstavnicima japanskog Suntory Holdinga, jednog od najvećih svjetskih distributera pića koji su zainteresirani za rješenje problema u očitavanju „tagova“ na tekućinama. Uz to, ostvareni su prvi kontakti i dogovoreni daljnji sastanci i kontakti s predstavnicima brojnih tehnoloških giganata, kakvi su Amazon, Google i Panasonic.

Na kraju prvog dana sva tri hrvatska startupa sudjelovala su, u društvu s generalnom konzulicom RH za zapadni SAD, Renee Pea, na Eurpean Nightu u organizaciji Eurpean Innovarion Councila, gdje su ostvarili i brojne kontakte s europskim investitorima, partnerima i distributerima. 

CES 2024 trajat će još četiri dana, no kako su stvari krenule prvi dan, za vjerovati je da će do kraja sajma Hrvati postići još čitav niz drugih uspješnih suradnji, uspostavljenih kontakata i dogovora koji će im dramatično proširiti poslovanje na američkom tržištu. Svi će oni nastupiti i na nadolazećem Bug Future Showu 2024 koji će se održati 8. veljače 2024. u Mozaik Event Centru u Zagrebu, gdje će svi posjetitelji moći izravno od njih čuti konkretne rezultate nastupa na CES-u, ali i druge sočne detalje vezane uz posjet Las Vegasu…