Croatian Makers u suradnji sa školama planira lansirati prvi hrvatski satelit

Hrvatska je jedna od tri zemlje EU, uz Sloveniju i Latviju, koja nikada nije lansirala satelit, pa udruga koja je u hrvatske škole dovela robotiku planira to promijeniti

Sandro Vrbanus srijeda, 9. svibnja 2018. u 06:30

U sklopu pokreta Croatian Makers, u godini u kojoj je Hrvatska potpisala sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom, hrvatski učenici započinju projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita – jednog ili više njih. Tako će pokazati da djeca mogu ono što odrasli u Hrvatskoj nisu mogli, objavljeno je iz udruge IRIM (Croatian Makers).

Hrvatska je jedna od samo tri zemlje EU, uz Sloveniju i Latviju, koja nikada nije lansirala satelit. Istovremeno, Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM je u hrvatskim školama stvorio pokret Croatian Makers, došavši već do 100.000 djece, pa sada želi pokazati da mladim hrvatskim digitalnim stvaraocima ni najzahtjevniji izazovi nisu nemogući.

Primjer CubeSat satelita
Primjer CubeSat satelita

Kako bi ispunili taj cilj, u IRIM-u su već rezervirali mjesto za lansiranje jednog PocketQube satelita u trećem kvartalu 2019., te će ovisno o raspoloživim sredstvima eventualno omogućiti lansiranje i većeg CubeSata ili više njih – ovisno koliko interesa ovaj projekt pobudi. Kako bi se on realizirao, IRIM je otvorio poziv za sve zainteresirane srednje škole (koje su već sada Croatian Makers centri izvrsnosti) koje žele biti nositelji projekta. Uz njih u timu trebaju biti i osnovnoškolci, studenti tehničkih fakulteta, a mogu im se priključiti i drugi zainteresirani.

Nanosateliti omogućavaju povoljnu implementaciju svemirskih tehnologija i istraživanja za edukativne ustanove

Standardizirani sateliti tipa PocketQube (veličine 5x5x5 cm) i CubeSat (sastavljeni od modula veličine 10x10x10 cm) najčešće se lansiraju u edukativne svrhe, a edukativnim ustanovama omogućavaju praktično iskustvo u dizajniranju, razvoju, lansiranju i upravljanju satelitima, iako se ta tehnologija sve više  koristi i u komercijalne svrhe.

Više detalja o prijavama za lansiranje prvog hrvatskog satelita moguće je pronaći na stranicama Croatian Makersa. IRIM i njegovi partneri će pokriti troškove projekta, uključivo trošak lansiranja, materijala potrebnog za dizajn, testiranje, izradu i upravljanje satelita, te troškove zemaljske stanice, Timovi koji se prijave za projekt morat će pokriti tek 10% vrijednosti materijalnih troškova izgradnje satelita.

Primjer PocketQube satelita
Primjer PocketQube satelita

Prijave će ocijeniti ocjenjivački odbor IRIM-a, pri čemu će se za inicijalne prijave uzeti u obzir ukupna kvaliteta prijave kao projektnog materijala, tehnička zahtjevnost projekta, predviđena pouzdanost uspješnog izvršenja projekta, edukativni i znanstveni ili društveni doprinos, kvaliteta tima i ostali parametri. "Ukratko: vaša aplikacija mora biti takva da nas uvjeri da ste upravo vi ti čiji satelit zaslužuje otići u svemir!" – poručuju.

Odabir kandidata očekuje se do 1. rujna 2018.