Europska svemirska agencija lansirala svoju prvu sondu prema Jupiteru

Ovoga petka uspješno je lansirana misija Juice, usmjerena ka Jupiteru, s ciljem istraživanja njegova tri ledena galilejanska prirodna satelita i traganja za životom u njihovim oceanima

Sandro Vrbanus subota, 15. travnja 2023. u 18:23

Misija Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) lansirana je ovoga petka iz Europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani. U organizaciji Europske svemirske agencije, raketa Ariane 5 uspješno je u svemir poslala sondu koja ima zadatak istražiti ledene Jupiterove satelite, Europu, Ganimed i Kalistu. Nedugo nakon lansiranja sonda je rasklopila svoje 27-metarske solarne ćelije i spremna je za ambiciozan put u svemir, prema vanjskim dijelovima Sunčevog sustava. U narednim tjednima mora još rasklopiti svoje različite znanstvene instrumente, kojima će istraživati Jupiterove karakteristike i moći "zaviriti" ispod površine njegovih galilejanskih mjeseca.

Misija duga 12 godina

Sonda Juice imat će kompliciran i dug zadatak. Prvo će, do kraja ovog desetljeća, četiri pute proletjeti u blizini Zemlje i Venere, kako bi dobila na brzini zahvaljujući efektu gravitacijske praćke, kako od ovih dvaju planeta, tako i od našeg Mjeseca. Tek nakon toga, 2029. godine, Juice će krenuti prema Jupiteru, u čiju će blizinu stići u srpnju 2031. godine. Tamo će, tijekom nešto više od tri godine, izbliza promatrati spomenute Jupiterove prirodne satelite, s čak 35 bliskih prolaza pored njih.

Krajem 2034. godine završit će s tim dijelom misije, pa će se uputiti prema Ganimedu, najvećem Jupiterovom mjesecu. Ući će u njegovu orbitu i tamo operativna ostati, prema planu, do rujna 2035. godine.

Potraga za životom

Osnovni ciljevi Juicea sastoje se od traganja za skrivenim unutarnjim rezervoarima vode na galilejanskim mjesecima, što je ključ za razumijevanje njihove mogućnosti da podrže nastanak i razvoj života. Tragat će za kemikalijama, koje se smatraju ključnima za život, kao i raznim organskim molekulama. Kad je riječ o Ganimedu, koji će najbolje biti istražen, ova europska misija ima cilj mapirati njegovu ledenu površinu, otkriti karakteristike oceana ispod nje, proučiti interni sastav i raspodjelu mase, istražiti sastav atmosfere te magnetskog polja.

Zbog svih ovih izazova put sonde Juice vrlo je nesiguran, a njezina izvedba bila je iznimno komplicirana. Ona mora biti u stanju preživjeti temperature do 230°C u blizini Venere, pa sve do -230°C u blizini Jupitera. Također, opremljena je s čak 85m2 solarnih panela, kako bi na tolikoj udaljenosti od Sunca mogla generirati dovoljno energije za rad, u uvjetima kada je dostupna Sunčeva energija 25 puta slabija nego na Zemlji.