Huawei organizirao posjet 5G farmi u Austriji za studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek

Huawei u suradnji s austrijskim Dronetechom podržava razvoj održive poljoprivrede u Austriji

Bug.hr četvrtak, 6. listopada 2022. u 00:14

Huawei Technologies Hrvatska organizirao je posjet 5G farmi za studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) te im predstavio kako njihove 5G i IoT tehnologije mogu unaprijediti održivost u poljoprivredi.

Huawei u suradnji s Dronetechom, najvećim austrijskim pružateljem usluga dronovima razvija održivu poljoprivredu u Austriji temeljenu na 5G tehnologiji. Suradnja ulazi u drugu fazu pod nazivom “Digital Sky”. Huawei će pružiti usluge računalstva u oblaku povrh 5G, što će služiti kao temelj za analizu umjetne inteligencije (AI) u stvarnom vremenu.

U međuvremenu, opremljeni kamerama i senzorima visoke razlučivosti, Dronetechovi dronovi će istraživati zemlju i objekte kako bi snimili slike i podatke koje će obraditi umjetna inteligencija i korisnicima odmah pružiti korisne nalaze.

„Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek nastoji biti lider u području precizne poljoprivrede i razvijati nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji. Aktivno sudjelujemo u digitalnoj transformaciji društva i ruralnog prostora. Također, želimo biti lideri u upravljanju prirodnim resursima i obnovljivim izvorima energije, a suradnja Huaweija i Dronetecha predstavlja najinovativniji spoj tehnologije i poljoprivrede“, istaknuo je prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Tehnologija pomaže poljoprivrednicima u otkrivanju malih insekata, praćenju statusa usjeva i predviđanju žetve, omogućujući im da optimiziraju korištenje vode, kemikalija i pesticida precizno, uz minimalan otpad.

 „Razvoj novih tehnologija omogućuje i pametan razvoj poljoprivrede, zato je sjajno što hrvatski studenti iz prve ruke imaju priliku vidjeti kako ova sinergija izgleda u praksi. Vjerujem kako će u budućnosti upravo ova prva generacija studenata digitalne poljoprivrede biti pokretač inovacija i u suradnji s tehnološki naprednim kompanijama pozicionirati Hrvatsku visoko na ljestvicama izvrsnosti”, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gospodin Tugomir Majdak koji je također obišao 5G farmu sa studentima.

U drugoj fazi projekt također planira razviti pristup dijeljene ekonomije za usluge dronovima. Korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, općine, tvrtke ili pojedince, mogu unajmiti dronove i njihova AI rješenja za širok raspon primjena, kao što je pregled solarnih panela, upravljanje prometom ili otkrivanje istrošenosti električnih vodova.

Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska: Iznimno smo ponosni što već godinama podupiremo razvoj mladih ICT talenata, kao i digitalizaciju poljoprivrede. Huawei nastoji jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, nadamo se da se student s ovog putovanja vraćaju bogatiji za neka nova znanja, iskustva i motivacijom za budućnost.”

Najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost. Trenutačno su 5G mreže prvenstveno dizajnirane za krajnje korisnike koji su uglavnom na razini zemlje ili u zatvorenom prostoru. Visokokvalitetno pokrivanje za dronove, koji rutinski lete 50 metara iznad zemlje tek treba razviti.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija