InSight snimio zvukove marsovskih vjetrova

NASA-ina sonda InSight već je započela s proučavanjem Crvenog planeta, a osim nekoliko slika na Zemlju je poslala i zvučne zapise

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. prosinca 2018. u 13:00

Prije nešto manje od dva tjedna, 26. studenoga, NASA je uspješno na površinu Marsa spustila svoj lander iz misije InSight, te odmah počela s izvršavanjem planiranih zadataka. InSight je prvo snimio nekoliko fotografija mjesta na koje je sletio, da bi već u prvim danima počeo otvarati svoje instrumente, "širiti ruke" kojima će seizmografe i druge senzore spuštati na tlo, a počeo je snimati i vibracije Crvenog planeta koje uzrokuju vjetrovi.

Senzori InSighta zaduženi za mjerenje pritiska zraka i vibracija tla, čim su uključeni, počeli su hvatati vibracije u vrlo dubokom registru za koje su znanstvenici zaključili da dolaze od vjetrova brzine 15-25 km/h. Zabilježeni smjer vjetra, od sjeverozapada prema jugoistoku, konzistentan je s tragovima u marsovskoj prašini snimljenima na istom području. Zvučni valovi koji su snimljeni nisu primarni cilj misije, već će se ona orijentirati na vibracije tla izazvane geološkim kretanjima.

Međutim, ovi pomalo jezivi zvukovi dovoljno su zanimljivi da ih NASA podijeli na društvenim mrežama i izazove pozornost javnosti. Zvukovi su prilično dubokih tonova pa ih je NASA u donjem videu povisila za dvije oktave kako bi se bolje čuli.

U nastavku misije zvukovi vjetrova neće moći biti snimljeni jer će preko osjetljivih instrumenata biti postavljene zaštitne kupole – baš kako bi ih zaštitile od vanjskih utjecaja i šumova. Stoga je ovo jedinstvena prilika da čujemo kakva je atmosfera na Marsu posljednjih dana.