Jedni bez drugih ne mogu: američki i ruski astronauti zajednički će putovati u orbitu

NASA i Roscosmos protekloga su petka dogovorili dijeljenje svemirskog prijevoza, pa će tako neki Rusi na Međunarodnu svemirsku postaju putovati SpaceX-om, a Amerikanci Sojuzom

Sandro Vrbanus utorak, 19. srpnja 2022. u 06:00

Iako su u politički prilično zategnutim odnosima zbog ruske invazije na Ukrajinu, SAD i Rusija nastavit će surađivati na projektu Međunarodne svemirske postaje, a i u skorijoj će budućnosti razmjenjivati usluge prijevoza astronauta u orbitu i natrag. Tako je dogovoreno protekloga petka, nakon višemjesečnih pregovora između NASA-e i Roscosmosa.

Istoga dana s čela ruske svemirske agencije, po naredbi Vladimira Putina, smijenjen je Dimitrij Rogozin, koji je NASA-i i SAD-u znao proteklih mjeseci javno prijetiti. Za sada nema informacija o tome je li nova suradnja s NASA-om uzrok ili posljedica njegove smjene.

Usluga za uslugu

Kako bilo, ruske će rakete tipa Sojuz krajem ove i tijekom sljedeće godine ka Međunarodnoj svemirskoj postaji prevesti najmanje dvoje američkih astronauta. Bit će to Frank Rubio u rujnu ove godine te Loral O'Hara nešto kasnije. S druge strane, ruski će kozmonauti na isti put ići američkim raketama, u aranžmanu NASA-e i SpaceX-a. Tako će Ana Kikina u rujnu raketom Falcon 9 biti lansirana prema ISS-u, a njezin kolega Andrej Feđajev bit će ukrcan na sličan let u proljeće sljedeće godine.

Minus i plus, Amer ili Rus?
Minus i plus, Amer ili Rus?

NASA i Roscosmos neće za ove usluge razmjenjivati novac, već će biti riječ o kompenzaciji po principui "usluga za uslugu", potvrđeno je iz obje agencije. Suradnja američke i ruske strane na projektu ISS-a od ključne je važnosti za normalni nastavak rada postaje. Novi dogovor o razmjeni usluga prijevoza trebao bi osigurati budućnosti ISS-a i posade na njemu čak i u slučaju da s jednim od pružatelja usluga prijevoza, kapsulama ili raketama, bilo što pođe po zlu. U tom bi se slučaju posade bilo koje svemirske agencije mogle na ISS i natrag prevoziti kapsulama i raketama koje su u tom trenutku funkcionalne.

"Niti jedna od dvaju agencija nema mogućnost funkcionirati neovisno o drugoj", kažu iz NASA-e povodom produženja višedesetljetne suradnje na prijevozu astronauta i kozmonauta.