Kako spriječiti koronavirus da dospije u svemir?

Kako COVID-19 ne bi dospio na Međunarodnu svemirsku postaju astronauti će prije lansiranja morati proći nove procedure i značajno strožu karantenu

Sandro Vrbanus utorak, 24. ožujka 2020. u 14:13

Pandemija koronavirusa s kojom se svijet trenutačno bori zaustavila je ili odgodila brojne projekte, no NASA, ESA i Roscosmos i dalje moraju održavati Međunarodnu svemirsku postaju i osvježavati posadu koja prema planu tamo treba stići. U doba pandemije pred njih su postavljeni dodatni izazovi – prije svega, kako ne poslati koronavirus na ISS.

Trenutačno se u orbiti oko Zemlje nalazi troje astronauta koji su dio 61. ekspedicije na ISS – zapovjednik Oleg Skripočka iz Rusije te Amerikanci Jessica Meir i Andrew Morgan. Njima bi se početkom travnja trebali pridružiti Anatolij Ivanišin, Ivan Vagner i Christopher Cassidy koji će tamo ostati do listopada, dok će se aktualna posada tijekom proljeća vratiti na Zemlju. Lansiranje rakete Sojuz planirano je za 9. travnja, a pripreme tehnike i ljudi su u tijeku. Kako se nitko od uključenih ne bi "uhvatio" COVID-19 uvedene su i dodatne mjere sigurnosti.

Trenutačna posada ISS-a
Trenutačna posada ISS-a

Ukinute tradicije

Oduvijek je važila praksa da astronauti prije odlaska u svemir moraju u karantenu, no ovoga puta uvjeti iste bit će postroženi. Posada će dva tjedna prije lansiranja provesti u zračnoj bazi Baikonur u Kazahstanu i neće smjeti dolaziti u kontakt ni sa kime tko nije prije toga pregledan. Dok su u karanteni, novi članovi posade neće imati gotovo nikakvu slobodu kretanja kakvu su imale posade prije njih.

Otkazani su tradicionalni posjeti, kako grobu Jurija Gagarina tako i njegovom memorijalu u sklopu trenažnog centra za kozmonaute u Moskvi. Astronauti su inače prije svakog lansiranja posjećivali ova mjesta te na grobu ostavljali crvene karanfile. Iako su posjeti bili privatni i bez velike pratnje, zbog mjera opreza sada su u potpunosti ukinuti. Sve ceremonije i svečana večera prije lansiranja također su otkazani, a samom lansiranju neće, kao inače, smjeti prisustvovati publika.

Na lansirnu rampu u Baikonuru putovat će samo najnužnije osoblje i znanstvenici koji će ispratiti posadu na put prema Međunarodnoj svemirskoj postaji – mjesto gdje će biti u najboljoj mogućoj izolaciji u narednim mjesecima.