Litva zabranjuje Kasperskyjev softver zbog sumnji u špijunažu

Litvanske vlasti zabranile su uporabu softvera ruske tvrtke Kaspersky u državnom energetskom, financijskom i transportnom sektoru te čak i u privatnim tvrtkama zbog opasnosti od cyber špijunaže

Matija Pavlić petak, 22. prosinca 2017. u 21:00

Litvanske vlasti odlučile su zabraniti uporabu softvera ruske tvrtke Kaspersky zbog sumnji da se radi o softveru putem kojeg se izvodi kampanja cyber špijunaže koja potječe iz Rusije. Zabrana se odnosi na računala u energetskom, financijskom i transportnom državnom sektoru, ali i na računala u privatnim tvrtkama.

U izvješću u kojem je objavljena zabrana, Kaspersky i njegov softver okarakterizirani su kao prijetnja litvanskoj državnoj sigurnosti. U Kasperskyju ističu kako su razočarani ovom odlukom litvanskih vlasti te kako se njihova tvrtka našla usred geopolitičkog sukoba, što je rezultiralo iznošenjem optužbi protiv tvrtke za koje javnosti nisu predočeni nikakvi uvjerljivi dokazi.

Osim u Litvi, proizvode tvrtke Kaspersky zabranjeni su i u državnoj upravi SAD-a, dok je Velika Britanija izdala preporuku da se izbjegava uporaba Kasperskyjevog softvera zbog opasnosti od cyber špijunaže.