Novi svemirski rekorder: kozmonaut Oleg Kononenko u svemiru proveo 879 dana

Protekle nedjelje ruski je član posade Međunarodne svemirske postaje postao osoba s najviše dana provedenih u svemiru. Trenutačna mu je misija već dulja od godine dana

Sandro Vrbanus utorak, 6. veljače 2024. u 10:18

Svijet je ovoga vikenda dobio novog rekordera kad je riječ o dužini boravka u svemiru. On je 59-godišnji ruski kozmonaut Oleg Kononenko, koji je u povijesne knjige ušao premašivši dosadašnji rekord od 878 dana. Trenutačno dijelom posade Međunarodne svemirske postaje, Kononenko je ove nedjelje i službeno zagazio u svoj 879. dan ukupnog svemirskog boravka.

1000 dana u pet misija

Ovo mu, dakako, nije prva misija. Na ISS je bio prvi puta letio još u travnju 2008. godine, kada je tamo bio ostao 199 dana. Na drugu misiju uputio se bio 2011. godine, na treću 2015., pa potom još i 2018., kada je na ISS stigao i četvrti put. Veteran svemirskih letova na aktualnu je i rekordnu misiju lansiran u rujnu prošle godine, a iako je već sada oborio rekord, plan je da se on produži još oko 250 dana.

Naime, Kononenko bi za svoj peti boravak na ISS-u tamo trebao ostati oko godine dana, što će novi rekord postaviti na više od tisuću dana ukupno provedenih u orbiti. Prva osoba s tisuću dana svemirskog boravka ruski će kozmonaut tako vrlo vjerojatno postati 5. lipnja ove godine. Tijekom svojih letova gotovo 40 sati proveo je i u svemirskim šetnjama izvan postaje.

Kononenko za ruske medije kaže da mu rekordi nisu na umu, već da mu je let u svemir ono što želi raditi. Kao negativnu stranu dugog boravka u orbiti ističe tek nedostatke u obiteljskom životu: "Tek po povratku kući dolazi spoznaja da sve te stotine dana u mom odsustvu djeca odrastaju bez tate. Nitko mi neće vratiti to vrijeme." Ipak, naglasio je i bitnost ovog postignuća: "Ponosan sam na sva svoja postignuća, ali najviše sam ponosan što rekord po ukupnom trajanju ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kozmonaut", ističe novi svemirski rekorder.