Nakon više od 20 godina gasi se projekt SETI@Home

Jedan od prvih primjera distribuiranog računalstva u svijetu, onaj u kojem su obični korisnici od kuće "tragali" za izvanzemaljskim životom, kreće u novu fazu svojeg postojanja

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. ožujka 2020. u 16:00

Projekt SETI@Home krajem ovog mjeseca bit će zaustavljen i stavljen u stanje hibernacije, objavljeno je ovoga tjedna sa sveučilišta UC Berkeley koje ga je i pokrenulo još u svibnju 1999. godine. Ovaj je projekt, kako mu i ime kaže "Search for ExtraTerrestrial Intelligence at home", pokušao uz pomoć distribuiranog računalstva i stotina tisuća volontera i njihovih računala analizirati podatke dobivene s radioteleskopa – a sve ne bi li se pronašli ikakvi "pametni" signali koje je prema nama uputila neka daleka izvanzemaljska civilizacija.

SETI@Home bio je jedan od prvih projekata distribuiranog računalstva u svijetu i do današnjih dana na svoja računala ugostilo ga je preko 1,8 milijuna ljudi (s time da se broj aktivnih instalacija trenutačno kreće oko tek 90 tisuća). Samim time to je i jedan od najuspješnijih projekata toga tipa do sada.

Svi koji su željeli sudjelovati u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom mogli su na svoje kućno računalo instalirati BOINC Manager i tako pristupiti projektu te istraživačima "posuditi" ponešto procesorskog vremena za analizu podataka.

Podaci će poslužiti za znanstveni rad

Program BOINC Manager s projekta SETI@Home instalirali su mnogi
Program BOINC Manager s projekta SETI@Home instalirali su mnogi

Organizatori ovog dugotrajnog procesa sada su objavili da je koristan povrat od ulaganja i daljnjeg dodavanja računalne snage sve manji, da su do sada "analizirani svi potrebni podaci", te kako će projekt biti ugašen. Na njima je sada da prikupe sve rezultate i analiziraju dobiveno, te objave znanstveni rad na temelju njih. Pomoć volontera koji su im do sada ustupali vrijeme na svojim računalima više neće biti od koristi, pa će nakon kraja ovog mjeseca prestati distribuiranje zadataka prema njima.

Projekt SETI@Home i njegova web stranica ostaju na životu. Mogućnost ponovnog aktiviranja distribuiranog sustava ostat će opcija za slučaj da se drugom timu istraživača pojavi potreba za velikim računalnim resursima, kažu s Berkeleya.