SpaceX uspješno lansirao Falcon Heavy i vratio njegove sve tri rakete

Prva komercijalna misija najveće rakete na svijetu uspješno je obavljena sinoć, uz uspješno vertikalno slijetanje sve tri raketne jezgre – prvi puta u povijesti

Sandro Vrbanus petak, 12. travnja 2019. u 13:30

Uzbudljiva noć u svijetu svemirskih letova je iza nas. Samo nekoliko sati nakon što se izraelska sonda Beresheet nekontrolirano srušila na Mjesec SpaceX je krenuo u lansiranje svoje rakete Falcon Heavy na njezinu prvu komercijalnu misiju. Od testnog lansiranja ponešto nadograđena trostruka raketa iza ponoći je po našem vremenu u orbitu lansirala saudijski komunikacijski satelit Arabsat 6A, zaključivši tako uspješno prvi posao sada i službeno najveće komercijalne rakete u upotrebi.

Možda i značajniji događaj od ubacivanja satelita u ciljanu orbitu za povijest svemirskih letova je povratak sva tri raketna potisnika Falcona Heavy na Zemlju. Nekoliko minuta nakon polijetanja od centralne jezgre rakete odvojeni su bočni potisnici, poput onih iz prvog stupnja Falcona 9. Oba su se sinkronizirano okrenula natrag i na vlastiti se pogon vratila u Cape Canaveral nedaleko od lansirne rampe 39A s koje su i poletjeli. Simultano slijetanje dvije rakete gotovo milimetarskom preciznošću na za to predviđena mjesta izgledalo je spektakularno, kao uostalom i prvi put.

Nedugo nakon toga odvojen je i ostataka prvog stupnja, središnja raketa ugasila je motor i vratila se natrag na autonomnu platformu Of Course I Still Love You smještenu u Atlantski ocean, oko 650 kilometara od obala Floride. Tako će prvi puta u povijesti SpaceX moći reciklirati sve tri rakete Falcona Heavy i poslati ih na još koji orbitalni let.