NASA i partneri ovoga tjedna imaju vježbu obrane Zemlje od asteroida

Vježba će uključivati "stolnu" simulaciju realističnog, ali izmišljenog, scenarija u kojem je primijećen asteroid koji juri prema Zemlji

Sandro Vrbanus utorak, 30. travnja 2019. u 06:00

Obrana Zemlje od velikih asteroida koji bi mogli uništiti ili ozbiljno ugroziti postojanje ljudske vrste tema je obično znanstvenofantastičnih romana ili filmova, no u NASA-i smatraju da bi udar asteroida mogao biti sasvim realan scenarij u dogledno vrijeme. Statistika kaže kako se može očekivati u prosjeku jedan ozbiljniji asteroid koji udara u naš planet svakih 60-ak godina. U 20. stoljeću zabilježena su tri slična događaja, a zadnji takav zbio se 2013. iznad ruskog Čeljabinska.

Čeljabinsk, 2013.
Čeljabinsk, 2013.

Upravo ovaj potonji nagnao je NASA-u i partnere da pomnije prate sve potencijalne kandidate – poznate asteroide čija bi se putanja mogla križati sa Zemljinom, kao i da nastave otkrivati nove, do sada nepoznate prijetnje. Cilj je katalogizirati i pratiti 90% svih "obližnjih" asteroida većih od 140 metara u promjeru.

Jednom kada se otkrije potencijalno opasan asteroid, agencija želi biti spremna i reagirati pravodobno i efikasno. Već postoje planovi o istraživačkim misijama koje bi trebale bombardirati asteroide i ispitati ima li smisla na taj ih način skretati s putanje, a sada se radi i na "zemaljskim" pripremama.

Tu, du, du, nema nam pomoći…

Ovoga tjedna NASA s partnerima organizira "stolnu" simulaciju jednog takvog događaja u kojem fiktivni asteroid juri prema Zemlji. Sudionici će vježbati reakcije, vidjeti koje sve odluke treba donesti u takvoj situaciji, te kako je najbolje komunicirati sa svima nadležnima i odgovornima za ublažavanje posljedica udara asteroida.

Tijekom petodnevne konferencije sudionici će aktivno raditi na rješavanju problema u zadanom im scenariju, te iznalaziti rješenja i izvještavati nadređene – kao da je riječ o pravoj kriznoj situaciji. Morat će osmisliti i scenarij u kojem će asteroid biti skrenut s putanje, kao i za saniranje štete u slučaju sudara Zemlje s njime.

Scenarij će predviđati da je 26. ožujka primijećen asteroid za koji je izračunato da ima šanse 1:100 da udari u Zemlju 2027. godine (oni s manjim izgledima za sudar u stvarnom životu i inače nisu kandidati za pokretanje bilo kakvih akcija). Glavni partner NASA-e u ovom je slučaju agencija za krizne situacije FEMA (Federal Emergency Management Agency), a ova se vježba oslanja na nekoliko ranije provedenih sličnih akcija i njihove rezultate.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi