NASA na Mjesecu snimila ostatke srušene japanske sonde

Ono što je trebalo biti prvo privatno slijetanje na Mjesec, pretvorilo se u neuspješnu misiju. Japanska kompanija ispace otkrila je što je dovelo do pada njihove sonde, a mjesto udara snimila je i NASA

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. svibnja 2023. u 08:00

Japanska kompanija ispace prošloga je mjeseca pokušala spustiti svoju sondu na Zemljin prirodni satelit. Da je misija uspjela, bila bi to prva u povijesti privatna misija, koja je uspjela svojom letjelicom ili landerom spustiti se na površinu Mjeseca, no u posljednjim trenucima slijetanja kontakt sa sondom HAKUTO-R izgubljen je, a umjesto mekog slijetanja, lunarni se lander obrušio na tlo.

Nakon mjesec dana, NASA-in je Lunar Reconnaissance Orbiter proletio iznad planiranog područja slijetanja japanskog landera te snimio niz fotografija. Usporedbom novih snimki s onima s istog područja, nastalima prije 25. travnja ove godine, vidljive su određene promjene – nekoliko rasutih svijetlih piksela otkrilo je nedavni poremećaj na Mjesečevom tlu. NASA iz toga zaključuje da je riječ upravo o ostacima japanske sonde, koji su padom stvorili manje, svježe kratere na površini.

Pogreška u izračunu

Ovoga tjedna, pak, i iz kompanije ispace je potvrđeno kako je njihova sonda pala na Mjesec, umjesto da se na njega kontrolirano spusti. Istraga je otkrila i razlog takvog raspleta situacije. Naime, u ključnim trenucima slijetanja, sonda je preletjela iznad velike litice, nakon čega je senzor visine "poludio" i davao pogrešna očitanja. Krivim izračunom visine od tla došlo je i do pogrešnog manevra, sonda je potrošila svo svoje gorivo, pa nekontrolirano pala na površinu Mjeseca s visine od oko 5 kilometara.

Tehnološki direktor ispacea, Ryo Ujiie, kaže kako je glavni problem bio u pogrešnim parametrima i drugim dijelovima softvera, koji je za njih izradila američka kompanija Draper. Međutim, dio krivice ide i samoj kontroli misije. Oni su, naime, promijenili izvorni plan leta i lokaciju slijetanja odabranu 2021. godine. Nekoliko mjeseci prije planiranog slijetanja na Mjesec odabrana je nova ciljana lokacija, upravo pored visoke litice, "kako bi se maksimizirale koristi misije".

Ovako je trebao izgledati HAKUTO-R na Mjesecu
Ovako je trebao izgledati HAKUTO-R na Mjesecu

Sigurno je da je i ta, relativno kasna odluka, utjecala da misija završi neuspjehom. "Mogli smo imati šansu uspješno sletjeti na Mjesec da nismo promijenili mjesto slijetanja, ali to je tek hipoteza", izjavio je Ujiie.