Rupa na ISS-u posljedica je ljudske aktivnosti, istraga je u tijeku

Nedavno zakrpano curenje kisika s Međunarodne svemirske postaje izrodilo se u veći problem kada je otkriveno da je rupa probušena iznutra, a ne izvana

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. rujna 2018. u 18:00

Prije nekoliko je dana svijet obišla vijest, shvaćena više kao zanimljivost, o otkriću malenog puknuća u oplati kapsule Soyuz MS-09 koja je trenutačno priključena na Međunarodnu svemirsku postaju. Rupu promjera oko 2 milimetra posada je brzo otkrila i sanirala, pa se smatralo kako je time priča zaključena. Međutim, sada ispada kako cijela priča nije tako jednostavna kao što se tada mislilo.

Naime, posada je otkrila kako rupa kroz koju je zrak curio s ISS-a nije nastala udarom komadića svemirskog otpada ili mikrometeoroida kako se prvotno smatralo. Astronauti su prijavili kako je rupa očigledno imala izvorište unutar same kapsule, što je potvrđeno iz ruske agencije Roscosmos. Odmah je pokrenuta i istraga.

Prvi podaci koji su dospjeli u javnost, kao i slika koju je NASA objavila, pa izbrisala, potvrđuju kako je rupa nastala s unutarnje strane oplate – i izgleda kao da je izbušena bušilicom. To, dakako otvara mnoga pitanja ali neizbježno pokreće i teorije zavjere.

Bitno je da opasnosti za posadu nije bilo

Ruska istraga sada treba pokazati kako je došlo do bušenja oplate. Neki od mogućih scenarija uključuju pogrešno izbušenu rupu prilikom izrade, testiranja ili pripreme kapsule za polijetanje. Moguće je da je greška tada bila otkrivena i da je rupa na neki način privremeno začepljena (pa zrak nije procurio ranije ili prilikom lansiranja), a potom je "čep" nakon dva mjeseca u orbiti popustio.

Tradicionalno sumnjičavi Rusi ne isključuju niti mogućnost sabotaže – kako na Zemlji tako i na samom ISS-u. Ovaj scenarij, iako manje vjerojatan, nije nemoguć, pa ga istraga ne isključuje. Uz problematičnu dvomilimetarsku rupu, naime, primijećene su i ogrebotine koje je bušilica mogla ostaviti sklizanjem svrdla po oplati kapsule. Roscosmos provodi opsežnu istragu i obećava pronaći ime i prezime osobe koja se koristila bušilicom u kapsuli Soyuz. Svoje nalaze će, kažu, objaviti do sredine mjeseca.