NASA i SpaceX dogovorili sigurnosne detalje oko prijevoza astronauta na ISS

Sljedeći NASA-in partner koji će lansirati ljudsku posadu u orbitu je Muskov SpaceX, no prije potvrde tog dogovora trebalo je maksimalno osigurati astronaute

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. kolovoza 2018. u 13:00

NASA i SpaceX već neko vrijeme imaju ugovor o lansiranju satelita u svemir, koji bi u travnju sljedeće godine po prvi puta trebao biti proširen i uslugom lansiranja astronauta i prijevoza istih do Međunarodne svemirske postaje i natrag. SpaceX u te svrhe vrlo ozbiljno radi na Crew Dragon kapsuli koja će, uz pomoć rakete Falcon 9 Block 5, biti u stanju ponijeti ljude u orbitu. No, prije prvog polijetanja trebalo je razriješiti jedno veliko sigurnosno pitanje.

Naime, prije gotovo dvije godine, 1. rujna 2016., SpaceX-u je jedna slična raketa eksplodirala prilikom punjenja gorivom na samoj lansirnoj rampi – a to je slučaj kakav si nitko ne može dozvoliti ako na vrhu rakete sjede astronauti. Stoga je NASA zatražila od Muskove kompanije detaljnu reviziju načina ukrcaja astronauta i upumpavanja goriva u raketu.

NASA je uvijek do sada imala običaj prvo napuniti raketu gorivom na lansirnoj rampi i potom u posljednji tren prije lansiranja ukrcati posadu. SpaceX je, pak, predložio obrnuti redoslijed prema kojem bi se rezervoari punili gorivom nakon što se putnici ukrcaju u kapsulu. U konačnici je ovoga tjedna, nakon dvogodišnjeg procesa evaluacije i pregovora, postignut dogovor – prihvaćeno je SpaceX-ovo rješenje.

Astronauti Bob Behnken i Doug Hurley bit će prvi SpaceX-ovi putnici za ISS. Oni će sljedećega travnja prvi ući u Crew Dragon kapsulu, i tamo će sjediti oko 2 sata dok se raketa ispod njih puni tekućim kisikom i kerozinom. SpaceX će morati prije toga NASA-i i u praksi, na najmanje pet pokaznih vježbi, pokazati kako je ova "load-and-go" procedura sasvim sigurna.

Osnovni razlog za takav slijed "utovara" je činjenica da se u Falcon 9 ulijeva gorivo u pothlađenom stanju, kada je gušće od uobičajenoga i raketi daje veću snagu. No, zbog tog stanja ključno je da ga se u rezervoare upumpa u zadnji tren prije lansiranja, što je uhodana procedura koju gledamo kod svakog recentnog lansiranja Falcona 9. Ubuduće će se na isti način, dakle, postupati i s raketama s ljudskom posadom.