Njemačka regija Donja Saska također napušta Linux

Nakon grada Münchena i vlasti u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj odlučile su napustiti Linux (distribuciju OpenSUSE) i prebaciti svojih 13 tisuća računala na operativni sustav Windows 10

Matija Pavlić ponedjeljak, 30. srpnja 2018. u 06:00

Nakon vlasti u Münchenu i vlasti u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj odlučile su također napustiti operativni sustav Linux u korist Microsoftovog operativnog sustava Windows 10.

Donja Saska koristila je Linux distribuciju OpenSUSE na svojim računalima. Pokrajina je uložila određena novčana sredstva u edukaciju osoblja u prelasku s Windowsa na OpenSUSE (taj sustav nije zahtijevao plaćanje licence).

Međutim, uskoro je utvrđeno da iako je OpenSUSE instaliran na računalima uredima tamošnje osoblje na terenu te osoblje zaduženo za obavljanje telefonskih poziva i dalje intenzivno koristi operativni sustav Windows.

Priliku za promjenu operativnog sustava nastala je kad je prestala službena podrška za inačicu OpenSUSE distribucije koju su koristili u Donjoj Saskoj. Vlasti su odlučile kako će odsad koristiti operativni sustav Windows 10, a za prelazak na taj operativni sustav bit će izdvojeno minimalno 5,9 milijuna eura.

Zbog potrebe za nabavkom nove računalne opreme taj bi iznos mogao porast i na razinu od 7 milijuna eura (za usporedbu, München bi u procesu prelaska na Windowse trebao utrošiti i do 100 milijuna eura).

Proces prelaska na Windows 10 je tek započeo, okvirni datumi za završetak procesa prelaska zasad nisu poznati, no poznato je da na Windowse prelazi oko 13 tisuća računala.