Njemačke vlasti će nastavak uporabe Windows 7 OS-a stajati 800.000 eura

Prema pisanju lokalnih medija i njemačke vlasti se suočavaju s posljedicama ukidanja podrške za Windows 7 što bi ih moglo koštati i do 800.000 eura

Matija Pavlić četvrtak, 23. siječnja 2020. u 06:00

Na našim smo stranicama već pisali o ukidanju službene podrške za Windows 7 od strane Microsofta pa taj postupak ne treba dodatno pojašnjavati. Nakon ovog poteza mnogi su se čini se našli u problemima, među njima čini se i njemačke vlasti o čemu piše tamošnji izvor, poslovne novine Handelsbatt.

Rješenje za problem ukidanja podrške za Windows 7 njemačke vlasti navodno vide u Microsoftovoj usluzi ESU (Extended Security Update) koja uključuje produženje podrške za Windows 7 Professional i Windows 7 Enterprise inačice sustava.

Problem se krije u cijeni te usluge koja bi njemačke vlasti trebala stajati i do 800.000 eura. Taj iznos dobiven je na osnovi podataka da u njemačkoj državnoj administraciji postoji oko 33.000 računala s instaliranim operativnim sustavom Windows 7, no postoji mogućnost da se radi i o većem broju. Primjerice, navodi se i podatak kako administracija njemačkog glavnog grada trenutačno ima oko 20.000 aktivnih računala koja i dalje vrte upravo Windows 7.

U ovom trenutku je u Njemačkoj državnoj službi u tijeku postupak modernizacije informatičke opreme i prelazak s Windows 7 na Windows 10 sustav, no radi se u vrlo sporom i dugotrajnom procesu, što znači da će barem neko vrijeme njemačke vlasti biti prisiljene osloniti se upravo na spomenutu ESU uslugu.