Održan četvrti festival Brave New World

Sve generacije ovog su vikenda pronašle nešto za sebe u sklopu Brave New World festivala novih tehnologija koji već tradicionalno organizira HUB385

Sandro Vrbanus utorak, 18. lipnja 2019. u 14:36

HUB385 centar inovacija otvorio je proteklog vikenda svoja vrata svim tehnološkim znalcima, laicima i entuzijastima te po četvrti put zaredom organizirao Brave New World, festival čiji je cilj popularizacija i potpora napretka STEM-a, IT-a i poduzetništva u široj zajednici.

U tri dana trajanja festivala posjetitelji su imali priliku pogledati i isprobati najnovije modele električnih vozila, sudjelovati na natjecanju za naj robota, poslušati pregršt zanimljivih predavanja, panela i meetupa te sudjelovati na besplatnim radionicama za djecu i odrasle.

Fintech, AI, IoT

Ove godine program festivala bio je tematski podijeljen za tri tehnološke teme današnjice: Fintech, Umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (IoT). Svaki od tri dana festivala bio je posvećen jednoj temi koju su predstavili gosti govornici, vodeća imena domaće znanosti, tehnologije i startup svijeta. Brave New World je tako ove godine ugostio brojne startupaše poput Alberta Gajšaka i Marina Trošelja kojima su se, između ostalog, pridružili i znanstvenici FER-a, FSB-a i IRB-a.

Radionice za djecu i ove su godine već tradicionalno pokrile osnovna znanja iz programiranja i robotike, dok su odrasli polaznici imali priliku naučiti osnove programskih jezika, upoznati se s procesom pokretanja startupa, digitalne agencije i gaming studija,  iskušati se u design thinkingu te isprobati igre u virtualnoj stvarnosti.

Svake godine hrabriji

Brave New World, najveći je regionalni festival ovakve vrste, a jedna od organizatorica i suosnivačica HUB385, Ivana Šoljan, nada se kako će se trend održavanja sličnih festivala proširiti i na ostale dijelove Hrvatske te dodaje: "Smatramo da je stvarno bitno upoznati se s onime što nam budućnost dolazi kako ne bismo ostali samo konzumenti, već kako bi se što više mladih proaktivnije uključilo u stvaranje novih tehnologija, a samim time i svijeta budućnosti."

S njom se slaže i Dejan Kovač, postdoktorand na sveučilištu Princeton koji je izjavio sljedeće: "Nakon Brave New World festivala, budućnost Hrvatske mi se čini svjetlija, kada vidim njezin intelektualni i inovacijski kapacitet. Ovakvi festivali i konferencije trebali bi se održavati na mjesečnoj bazi s inozemnim gostima", za što vjeruje da mi pomoglo komercijalizirati proizvode koje imamo i potaknuti izvoz Hrvatske.

Svoj komentar dao je i Bruno Škvorc iz Bitfalls: "Brave New World je svake godine hrabriji i noviji. Užitak je prisustvovati u guranju nove tehnologije na ovim prostorima".